Terug naar overzicht

Hoe voorkom (en bestrijd) je uitbraken van ziektes, zoals het norovirus?

Een van de belangrijkste onderwerpen binnen een woonzorginitiatief is hygiëne en de preventie (en bestrijding) van ziekte-uitbraken. Niet alleen voor het comfort en veiligheid van de bewoner en werknemer, maar ook voor de inspectie. Gelukkig is dit een onderwerp waar KenniZ en ElderCare veel expertise hebben en dit graag met u willen delen. Hieronder kunt u een lijst vinden met een aantal tips hoe uw instelling ziekte-uitbraken kan voorkomen en bestrijden.

  • Wees goed voorbereid

Het is eigenlijk geen kwestie van als, maar van wanneer een ziekte uitbreekt op een afdeling. Zorg er ten eerste voor dat u alle producten in huis heeft. Twee dagen wachten op een bestelling van handalcohol zorgt namelijk niet voor een snelle en adequate bestrijding. Naast alle producten in huis hebben, moeten de werknemers ook op de hoogte zijn wat ze precies moeten doen bij een uitbraak.  Ze moeten weten hoe ze met deze producten om moeten gaan en wanneer je ze inzet.

  • Houd de hygiëneproducten centraal

Wat is vervelender dan geen producten huis hebben? Deze niet kunnen vinden! Zorg er daarom voor dat alle producten op een centrale plek staan en gescheiden van producten die je dagelijks gebruikt. Iets wat u hiermee kan helpen is het Noro-uitbraakpakket van ElderCare. Centraal in deze rode doos liggen alle producten om een Noro-uitbraak te bestrijden. Zo heeft u alle producten voorhanden en hoeft u ook nooit een kast overhoop te gooien, op zoek naar die ene handschoen in uw maat. Ook niet onbelangrijk, controleer tijdig of u genoeg van alle producten in huis hebt.

  • Betrek de werknemers, bewoners en bezoekers bij het hygiënebeleid

Een schone en hygiënische omgeving kan alleen bestaan als werknemers, bewoners en bezoekers op de hoogte zijn van het belang van goede hygiëne. Informeer ze via de nieuwsbrief, brochures of plaats een Desi-Tower bij de ingang. Niet alleen maken ze dan actief deel uit van je hygiënebeleid, maar zullen ze het sneller begrijpen dat meneer Jansen op kamer 28 in isolatie zit vanwege MRSA en niemand mag zien. 

  • Oefen de handelingen van een uitbraak uit

Dat u op papier een waterdicht beleid hebt staan, betekent niet dat dit ook zo is in de praktijk. Het is dus van belang dat u, samen met alle andere werknemers, de handelingen in de praktijk oefent. Snel reageren kan een uitbraak beperken tot een persoon of ruimte. Evalueer na elke oefening wat goed ging en minder goed zodat je goed voorbereid bent. 

  • Communicatie is key

Naast het hygiënebeleid is crisismanagement ook belangrijk bij een uitbraak. Familieleden en de media zullen op uw instelling storten met vragen en hier moet u ook op voorbereiden. Zorg ervoor dat één persoon naar buiten optreedt als woordvoerder. Sluit juist niet de ´communicatieve´ ramen en deuren, maar wees juist open, menselijk en proactief.  Bereid voor, oefen en evalueer deze handeling omdat de externe (en interne!) communicatie een belangrijke rol speelt in de preventie en bestrijding van een uitbraak. Voor vragen, neem contact op met het secretariaat van KenniZ. Wij helpen u graag bij uw hygiëne & infectiepreventie vragen tijdens de info sessie van 18 december ’18 en verwijzen u graag naar het CONGRES ‘AANPAK ANTIBIOTICARESISTENTIE IN DE OUDERENZORG’. 

Geschreven door ElderCare - Partner van KenniZ 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy