Tijdens een zorgpartnerbijeenkomst die we op 18 november 2022 in Zeist hebben gehouden, hebben we onze plannen voor het KenniZ Lerend Netwerk gepresenteerd en besproken. Dit heeft geleid tot een Plan van Aanpak:
KENNIZ LEREND NETWERK - PLAN VAN AANPAK (PDF)
Het eerste netwerk is heeft een succesvolle start gehad en nu nodigen we jou als zorgpartner graag uit om deel te nemen aan het volgende KenniZ Lerend Netwerk.
Op basis van het aantal aangemelde deelnemers (minimaal 8 organisaties) zullen we een datum prikken voor de eerste bijeenkomst. Hiervoor ontvang je, mits je opgegeven hebt, een link naar een datumprikker om een voorkeur voor dit moment aan te geven. Afhankelijk van de deelnemende organisaties, zal de eerste bijeenkomst centraal in het land worden georganiseerd. De locatie van de overige bijeenkomsten zal met de deelnemers van de netwerkgroep worden bepaald in de eerste sessie.
Wat wordt er van jouw verwacht vanuit de wet- en regelgeving?
Vanaf 1 juli 2017 is deelname aan een Lerend Netwerk verplicht gesteld door de overheid. Het kwaliteitskader stelt:
- Elke zorgorganisatie is lid van lerend netwerk, met tenminste 2 verschillende collega zorgorganisaties.
- Lerend netwerk bestaat uit organisaties die tezamen voor minimaal 120 cliënten zorg bieden.
- In de keuze van de netwerkpartner staat ‘leren’ en ‘praktische werkbaarheid’ centraal.
- Actieve onderlinge uitwisseling door bezoek, consultatie, benchmarking en intervisie.
- Er dient tijd en ruimte beschikbaar gesteld te worden voor medewerkers en bestuurders.
- Geïntegreerd onderdeel van het kwaliteitsplan en kwaliteitsverslag.
Vanuit de bedoeling van het Kwaliteitskader bekijken zorgorganisaties welke samenwerking zinvol is voor écht leren en verbeteren. Vanuit dat perspectief maken zorgorganisaties afspraken. Sommige leden maken deel uit van verschillenden netwerken en benutten die voor andere doelen. Bijvoorbeeld een netwerk van bestuurders - niet in de eigen regio uit concurrentie overwegingen - om het kwaliteitsplan en verslag te bespreken. En een ander netwerk – dichterbij uit praktische overwegingen - voor uitwisseling van leerervaringen tussen zorgmedewerkers. Ook worden bestaande netwerken benut en daartoe indien nodig aangevuld met nieuwe afspraken. Sommige organisaties formaliseren de samenwerking met het ondertekenen van een officieel convenant. Dat is een eigen keuze en geen vereiste uit het kader.
Zorgverleners en zorgorganisaties krijgen vanuit dit kwaliteitskader de verantwoordelijkheid én het vertrouwen om in de lokale context van de dagelijkse praktijk samen continu aan de verbetering van kwaliteit van zorg en ondersteuning. Daarmee ligt de nadruk vooral op een dynamisch ontwikkelproces van samen leren en verbeteren en minder op de verantwoording en handhaven aan de hand van gedetailleerde indicatoren. Daarbij gaat het niet zozeer om de foto, maar om de film van hoe een zorgorganisatie met zorgverleners en cliënten aan de verbetering van kwaliteit van verpleeghuiszorg werkt. Leren en verbeteren is niet vrijblijvend; continu werken aan het verbeteren van kwaliteit is de norm voor een goede zorgorganisatie en voor professionele zorgverleners.
Het Lerend Netwerk van KenniZ kan jouw op diverse facetten ondersteunen.
Ben je geïnteresseerd?
Dan ontvangen we graag via onderstaand formulier je deelnamebevestiging voor de eerste bijeenkomst. Let op; De datum volgt via een datumprikker bij voldoende aanmeldingen.