Terug naar overzicht
Advies: preventief mondkapjes in verpleeghuizen

Verenso adviseert om preventief mondkapjes te gebruiken in verpleeghuizen die zich bevinden in regio's die in de categorie 'zorgelijk' vallen. Op 6 oktober zijn dit 18 van de 25 regio's in Nederland, meldt het Coronadashboard.

Met 'preventief' gebruik wordt bedoeld dat je een mondkapje gebruikt bij mensen die nog geen enkele symptomen hebben van corona. Voorheen was het advies om alleen een mondkapje te gebruiken als een cliënt klachten had die op corona konden duiden. 

Advies Verenso over preventief gebruik

Op vrijdag 2 oktober heeft Verenso het preventief gebruik van mondkapjes opgenomen in het behandeladvies: 
'Ga, in ieder geval bij een regionale/lokale prevalentiewaarde die overeenkomt met het predicaat ‘zorgelijk’  (zie coronadashboard), over tot het preventief gebruik van chirurgische neusmondmaskers (type II) door medewerkers en bezoekers bij patiëntencontact binnen 1,5 meter'. (zie punt 5.4.3 van behandeladvies Verenso).

Kamerbrief

Het advies dat zorgmedewerkers in verpleeghuizen aanvankelijk in de regio's die als 'ernstig' werden aangemerkt, stond in de Kamerbrief OMT advies en landelijke maatregelen (29 sept. 2020). Op de website van de Rijksoverheid staat nu dat het beleid van Verenso gevolgd wordt. 

V&VN: gebruik mondkapje preventief

V&VN heeft op 1 oktober het volgende standpunt ingenomen: 'Verpleegkundigen en verzorgenden maken altijd (preventief) gebruik van mondmaskers. Tenzij zij zelf op basis van eigen professionele afweging besluiten daarvan af te wijken. Zij moeten altijd vrijelijk de beschikking hebben over voldoende beschermende middelen om gebruik van te kunnen maken als wij dat nodig vinden'. Lees meer over dit ja-tenzij uitgangspunt op de website van de V&VN.

Voorbeelden preventief gebruik mondkapje

Op Facebook kreeg Zorg voor Beter veel reacties op de vraag 'Draag jij preventief een mondkapje in het verpleeghuis?'. Veel verpleeghuizen veranderen op dit moment hun beleid. Verschillende zorgorganisaties kozen er al eerder voor om zorgmedewerkers preventief een mondkapje te laten dragen. 

Alle zorgmedewerkers in de verzorgingshuizen van Icare dragen vanaf 26 september een mondkapje. Deze maatregel geldt ook voor de thuiszorgafdeling van de zorginstelling. ‘We hebben hiervoor gekozen omdat wij te allen tijde willen voorkomen dat de verpleeghuizen weer op slot moeten,’ licht een woordvoerder toe.

ZINN ouderenzorg in Groningen, Haren en Hoogezand stelde op 23 september na besmettingen bij medewerkers mondkapjes al verplicht voor personeel én bezoek. In Friesland kregen zorgmedewerkers van ZuidOostZorg op 25 september het dringende advies om niet-medische mondkapjes te dragen tijdens contactmomenten met cliënten. Dit geldt voor dertien locaties in Zuidoost-Fryslan en één in Dokkum. 

Handreiking RIVM: ook preventief gebruik mondkapje

Op 19 augustus heeft het RIVM een handreiking gepubliceerd waarin het beleid staat rond het preventief dragen van mondkapjes door medewerkers en bezoekers, zowel in verpleeghuizen als thuiszorg. Zodra een regio kampt met veel besmettingen ('ernstig'), wordt geadviseerd dat het verpleeghuispersoneel en bezoek mondmaskers dragen.  

Stijgend aantal verpleeghuisbewoners met corona

De afgelopen week (30 sept. - 6 oktober) is het aantal nieuwe positief geteste personen sterk toegenomen. Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Groningen waren de provincies met de meeste nieuwe besmettingen. De situatie in de 3 regio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond is 'ernstig'. In 18 van de 25 regio's is de situatie 'zorgelijk' (6 oktober 2020).

Actuele cijfers van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn te vinden op het coronadashboard. Hier is te zien dat ook het aantal positief geteste verpleeghuisbewoners stijgt:

bron: zorgvoorbeter

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel met een KenniZ Premium Lidmaatschap.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.23 copy copy copy

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten