
Tijdens de coronacrisis veranderde het gedrag van veel mensen met dementie. Bij sommige mensen leidde dit tot meer onbegrepen gedrag en bij anderen juist minder. Hoe vind je een goede aansluiting bij bewoners? Lees de kennisbundel met inzichten en succesvolle experimenten in coronatijd en ga zelf aan de slag. Bijvoorbeeld met een prikkelarme afdeling of kaartspellen met helpende vragen om in gesprek te gaan met bewoners en hun familie.
Download de kennisbundel (pdf)
Negatieve en positieve effecten
De coronamaatregelen zorgden voor veel veranderingen in de dementiezorg. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 was bezoek niet meer mogelijk om bewoners te beschermen, de dagbesteding werd aangepast en het contact tussen zorgmedewerkers en bewoners was anders. Deze maatregelen leidden tot zowel negatieve als positieve effecten op het onbegrepen gedrag van bewoners met dementie:- De verandering in dagbesteding zorgde voor minder vaste verplichtingen voor bewoners. Een deel had hier profijt van. Bewoners werden rustiger, en er was meer ruimte voor contact tussen zorgmedewerker en bewoner. Bij anderen zorgde de afwezigheid van activiteiten echter voor te weinig fysieke beweging en onderprikkeling. Dit kon leiden tot apathisch en passief gedrag.
- Geen bezoek zorgde voor een deel van de bewoners voor minder prikkels, meer rust en een afname van onbegrepen gedrag. Het wegvallen van vertrouwde gezichten zorgde tegelijkertijd bij andere bewoners voor verdriet, eenzaamheid en frustratie. In deze gevallen werd duidelijk dat de ondersteunende rol van naasten van groot belang is.
- Verandering in dagbesteding
- Bewoners beter leren kennen
- Zorgen voor meer rust in de woonomgeving
- Afspraken met en over bezoek
‘Het organiseren van de activiteiten op de groep was zo’n succes in de coronatijd dat we het nu voortgezet hebben binnen de afdeling. Dit wordt aangeboden naast het reguliere aanbod en bevalt prima.’ - Atlant
Zelf aan de slag
Gebruik de inzichten en ervaringen ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan met kleine experimenten om te kijken wat helpt bij het beter aansluiten bij de bewoners. De kennisbundel biedt naast de praktijkinzichten handige voorbeelden en links.Download de kennisbundel ‘Inzichten en Inspiratie: beter aansluiten op verpleeghuisbewoners met dementie’ (pdf) en ga zelf aan de slag.
Bijeenkomsten
De kennisbundel is voortgekomen uit de bijeenkomsten die Vilans samen met zeven zorgorganisaties organiseerde in de periode van juni tot en met december 2020. Tijdens deze bijeenkomsten leerden zij van de impact van de coronamaatregelen op het onbegrepen gedrag van verpleeghuisbewoners met dementie.Het delen van ervaringen tijdens deze bijeenkomsten stond centraal. De organisaties gingen via experimenten met kleine aanpassingen aan de slag om te onderzoeken hoe ze beter aansluiten bij mensen met dementie.