Terug naar overzicht
Buurtzorg stapt na botsing uit brancheorganisatie

ALMELO – Buurtzorg Nederland stapt uit de brancheorganisatie ActiZ. Dat meldt Zorgvisie, het vakblad voor de zorg. Reden opzegging van het lidmaatschap van Buurtzorg is volgens ActiZ een fundamenteel verschil van inzicht over de toekomst van de wijkverpleging in Nederland.

Buurtzorg Nederland, in Almelo opgericht door Jos de Blok, is met 13.500 medewerkers en een omzet van 400 miljoen euro de grootste aanbieder van wijkverpleging. Het bedrijf heeft daarmee circa 20 procent van de thuiszorgmarkt in handen. Buurtzorg groeide sinds 2006 uit tot de grootste, nadat het was gaan werken met zelfsturende teams, teams zonder manager. Dat bespaarde kosten en bleek goed te werken.

‘Nieuwe aanpak nachtzorg dramatisch’

Verschil van inzicht over hoe onplanbare nachtzorg moet worden georganiseerd, is één van de redenen van het vertrekt van Buurtzorg. Zorgvisie schrijft: ,,Als eerste stap proberen zorgaanbieders de bij onplanbare nachtzorg afspraken te maken over planning en bereikbaarheid. De Blok noemt die aanpak dramatisch, omdat die in zijn ogen leidt tot veel onnodige bestuurlijke drukte en bureaucratie. Zorgaanbieders verschillen van elkaar en om die te laten samenwerken krijg je allerlei overlegstructruren en managers. Het centraal willen regelen van nachtzorg leidt in te praktijk tot veel bureaucratie voor wijkverpleegkundigen. ’s Nachts allemaal nieuwe gezichten over de vloer. Dat is rampzalig.” Onplanbare nachtzorg maakt slechts één procent van de totale werkverpleging uit. De Blok: ,,Het is zonde om daar zo’n zware coördinatie op te zetten.”

Problemen leken opgelost

Vorig jaar waren er spanningen tussen Buurtzorg en ActiZ, maar die problemen leken te zijn opgelost. Aanleiding voor de spanningen was een onderzoek dat ActiZ liet instellen naar belangenverstrengeling bij Buurtzorg. De beschuldiging was dat Buurtzorg publiek geld en privégeld niet gescheiden zou houden.

Schijn belangenverstrengeling

at mondde uit in een verzoek aan het Scheidsgerecht Gezondheidszorg (de governance commissie). De commissie stelde in februari 2019 dat Buurtzorg met twee bedrijven zaken doet waarin Jos de Blok (foto) als aandeelhouder een persoonlijk belang heeft. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling. De commissie schreef: “Heel kort door de bocht gezegd: hij contracteert indirect met zichzelf’. En: ‘(De Blok, red.) heeft aan beide zijden van de tafel posities’. Hoewel De Blok zich niet persoonlijk heeft verrijkt en Buurtzorg volgens de commissie alle respect voor de kwaliteit van de zorg verdient, is er sprake van schending van de afgesproken gedragscode.

Spijt

Achteraf betreurde ActiZ dat het naar de governance commissie was gestapt. Hetzelfde resultaat was bereikt zonder tussenkomst van de commissie, zeiden ActiZ en Buurtzorg in november vorig jaar in een gezamenlijke verklaring.

Bron: De Stentor 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy