Terug naar overzicht
Dag van Verantwoord Medicijngebruik

Op 9 januari willen we alle mensen in ons land ervan doordringen dat geneesmiddelen voor veel mensen belangrijk zijn - soms zelfs levensreddend - maar dat het geen snoepgoed is.

Thema: Gepast gebruik van opioïden

Evenals in januari van dit jaar vragen we onze relaties hun initiatieven, projecten of steunbetuigingen voor 2022 met ons te delen. Daarmee laten we zien dat ook het nieuwe thema 'Gepast gebruik van opioïden met als motto: Oppassen met opioïden' breed leeft. De vorige editie gaven zo’n 22 organisaties gehoor aan onze oproep om de Dag van Verantwoord Medicijngebruik te ondersteunen.

Ook verschijnt eind december het artikel 'Oppassen met opioïden' in het magazine Seniorenwijzer. In dit artikel vertelt IVM-collega Anke Lambooij meer over de pijnstillers oxycodon, morfine en fentayl die volop in belangstelling staan. Deze zogenaamde opioïden zijn effectieve pijnstillers, maar brengen ook nadelen met zich mee. Naast het magazine, met een lezersbereik van 800.000, is het complete artikel ook te lezen op Seniorenwijzer.nl

Steun je ook de Dag van Verantwoord Medicijngebruik?

Graag, want dan kunnen we laten zien dat het thema breed leeft. Ben je toch al van plan iets te organiseren of publiceren rondom het gepast gebruik van opioïden in 2022? Doe dit dan op of rond 9 januari! Besteed je via social media aandacht aan het gepast gebruik van opioïden? Voeg dan de hashtag #oppassenmetopioiden toe.

Deel je ervaring met opioïden!

Opioïde pijnstillers zijn belangrijke middelen waar veel patiënten baat bij hebben, maar die ook het risico in zich dragen op misbruik of verslaving. We vragen daarom zowel zorgverleners als patiënten om hun ervaringen met opioïden te delen.

Heb je actie ondernomen in het bevorderen van gepast opioïdegebruik? Mail deze dan naar opiaten@ivm.nl. Wil je als patiënt je ervaring delen over een opioïde geneesmiddel zoals oxycodon, morfine of fentanyl? Dan kan je hiervoor terecht bij het Meldpunt Medicijnen. Zorgverleners die medicatie-incidenten willen melden, doen dat via de meldpagina van VMI (Voorkomen Medicatie-Incidenten).

IVM te gast bij RTV Apeldoorn

IVM-collega Anke Lambooij was op 22 december te gast bij RTV Apeldoorn. In het radioprogramma de Matinee gaf ze uitleg over de Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Op 9 januari aanstaande staat deze dag in het teken van het verantwoord omgaan met opioïde pijnstillers. Belangrijke middelen waar veel patiënten baat bij hebben, maar die ook het risico in zich dragen op misbruik of verslaving.

Beluister het fragment hier terug.

Waarom de Dag van Verantwoord Medicijngebruik?

Nog elk jaar komen tienduizenden mensen in het ziekenhuis door de medicijnen die ze gebruiken. Een deel van de mensen overlijdt als gevolg daarvan. Veel geneesmiddelen zijn slecht voor het milieu en tasten de kwaliteit van het oppervlaktewater aan. En: we betalen voor al die geneesmiddelen jaarlijks miljarden euro's. Dat vinden we niet erg als de medicijnen zinnig worden gebruikt, maar als ze geen nut hebben of verspild worden, dan is dat schadelijk voor de eigen portemonnee en voor de portemonnee van ons allemaal.

Voor 2021 was de slogan 'Delen = leren: deel úw medicatie-incident of -ervaring, zodat we allemaal leren!'. We hebben op verschillende manieren aan dit thema aandacht besteed.

IVM bestaat 25 jaar!

De Dag van Verantwoord Medicijngebruik was ook de start van alle activiteiten die we als IVM uitvoerden vanwege ons jubileum. In 2020 bestonden we namelijk 25 jaar. En in die kwart eeuw hebben we al veel bereikt, maar er is ook nog veel te winnen.

bron: IVM

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Vegro logo 2021

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten 

 Portalise logo blauw staand met icoon en payoff

Rabobank copy