Terug naar overzicht
Implementeren van Intimiteit en seksualiteit in de  dagelijkse praktijk in de ouderenzorg

Hoe zorg je ervoor dat het thema Intimiteit en seksualiteit écht door je collega’s en jezelf gezien, begrepen en besproken wordt. Besproken met elkaar, en met de bewoners/cliënten. Rutgers, kenniscentrum seksualiteit en Vilans, kennisinstituut langdurende zorg organiseren een Train de Trainer cursus 'Implementeren van Intimiteit en seksualiteit in de dagelijkse praktijk in de ouderenzorg'.

Dit zijn de uitgangspunten:

Wie kunnen er deelnemen: Per locatie/organisatie nemen er 2 deelnemers deel. Dit kunnen zijn: aandachtsvelders, ambassadeurs, enthousiaste betrokkenen, zorgprofessionals (alle niveaus), beleidsmedewerkers, geestelijk verzorgers, behandelaars etc, maar ook iemand van de cliëntenraad kan meedoen.

Aanmelden: stuur een email naar  n.sant@vilans.nl

Wat: We behandelen met elkaar de handvaten, tips voor implementatie en welke instrumenten er beschikbaar zijn. Daarna maak je, samen met je collega, tijdens de cursus een plan voor je eigen locatie/afdeling. De bedoeling is om het plan uit te zetten in de organisatie in de 6 weken tussen de bijeenkomsten. Elke bijeenkomst koppelen we terug en scherpen het plan aan, we evalueren en stellen bij, met als uiteindelijk doel: het borgen binnen het gewone dagelijkse werk!

Door wie: Ymke Kelders, Rutgers, en Noëlle Sant, Vilans

Waar en Wanneer: Om de 6 weken een bijeenkomst (in totaal 4 bijeenkomsten). Te plannen in overleg. Bijeenkomsten duren steeds 2 uur. Doorlooptijd is een half jaar. Hopelijk kunnen we een bijeenkomst ‘live’ doen.

Start: september 2021, datum in overleg.

Tijdsinvestering: (globaal) 4 x 2 uur voor de bijeenkomsten Het ‘huiswerk’ tussendoor, is afhankelijk van het plan dat jullie maken, maar neem als uitgangspunt: 1 a 2 uur per week per persoon (= 6 a 12 uur ) en dat x4 (in totaal voor de hele cursus) S I V I L

Communicatie: via WhatsApp of per mail, Linked in? Facebook? In overleg vast te stellen.

Wat vragen we van jullie: Toestemming vanuit je organisatie om mee te doen met de cursus en ruimte (qua tijd) om jullie eigen plan uit te voeren.

Ter voorbereiding op de cursus: Uitzetten van een digitale enquête (zelfscan) bij de collega’s van de locatie/afdeling en bij bewoners/cliënten. (in overleg qua mogelijkheden) Inventariseren van het hoe het er nu voorstaat binnen de afdeling/locatie aan de hand van een vragenlijst en/of gesprek met ons.

De investering vanuit Rutgers en Vilans (met dank aan ZonMw):

 Op maat begeleiding.

 Coaching on the job indien gewenst.

 Het geven van een workshop aan jullie collega’s indien gewenst.

 Het aanbieden van de zelfscan, en vragenlijst voor de start.

 Inhoudelijke en projectmatige ondersteuning tijdens en tussen de bijeenkomsten.

 In overleg is het ook mogelijk om materiaal op maat te maken.

Afronding: Een certificaat van deelname Voortzetting in een netwerk, blijvende mogelijkheid tot vragen stellen en kennis delen.

 

 

Met dank aan: SIVIL - Seksualiteit & Intimiteit in Verpleeghuizen: Interventies en Lerende netwerken - ZonMw

Vindplaats van materialen: https://www.seksindepraktijk.nl/werkterreinen/ouderenzorg/voor-zorgverleners en https://www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten