Terug naar overzicht
Internationale Dag van de Handhygiëne

 Op 5 mei is het Bevrijdingsdag, maar ook de Internationale Dag van de Handhygiëne. En dat is niet voor niks, want door hygiënisch te werken voorkom je infecties. Maar waar let je op als je hygiënisch werkt? Wil jij handhygiëne op de kaart zetten bij jou in de organisatie? Op 5 mei is het de Internationale dag van de Handhygiëne, dus deze dag is een mooie gelegenheid om extra aandacht te besteden aan je handen. Grijp deze kans met beide handen aan!

Hygiënisch werken lijkt zo normaal. Maar in de praktijk wordt er regelmatig de hand mee gelicht. Je hebt het te druk, je denkt er even niet aan of het is geen gewoonte bij jou in het team. En dat moet het juist wel zijn. Bij zorg voor kwetsbare mensen zoals ouderen is het extra belangrijk. Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste. Zeker als je verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wil voorkomen. Maar hoe doe je dat nu op de juiste manier? 6 antwoorden op veelgestelde vragen:

1. Wanneer gebruik je handalcohol en wanneer moet je je handen wassen?

Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek of handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.

Handalcohol kun je bijna altijd gebruiken, behalve in de volgende situaties. Dan is het wassen van de handen met water en zeep en het afdrogen met een papieren handdoek noodzakelijk:

  • Zichtbaar vuil op je handen
  • Natte handen
  • Plakkerige handen
  • Na eigen wc-gebruik

2. Hoe moet je je handen reinigen?

Handhygiëne heeft alleen zin als je het op de juiste manier doet. Deze video laten zien hoe je je handen moet wassen en desinfecteren.

 

Deze video is afkomstig van het project Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen.

3. Waarom zou je handalcohol gebruiken in plaats van je handen wassen?

  • Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt je handen uit. Handalcohol is speciaal ontwikkeld om uitdroging van de handen tegen te gaan. Het bevat een soort crème, een zogenaamde ‘terugvetter’.

  • Handalcohol is sneller in gebruik. Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden.

  • Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol.

  • Tijdens het desinfecteren van je handen kun je gemakkelijk een praatje maken met de bewoner. Je staat ook niet met je rug naar de cliënt toe, dit is bij een wastafel vaak wel het geval.

  • Je kunt handalcohol altijd bij je dragen in een klein flesje.

4. Moet je ook handhygiëne toepassen als je handschoenen draagt?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: ja! Handschoenen zijn nooit een vervanging voor handhygiëne. Om te zorgen dat de handschoenen schoon zijn als je begint, is het belangrijk om voor het pakken en aantrekken van de handschoenen, je handen te desinfecteren. Je mag trouwens nooit handalcohol op je handschoenen doen.

Lees meer over handschoenen en hygiëne

5. Wat moet je doen als bewoners bij het oogdruppelen klagen over pijnlijke ogen nadat je handalcohol hebt gebruikt?

Bij het juiste gebruik van handalcohol zal dit niet zo snel gebeuren. Wel is het heel belangrijk om je handen goed droog te wrijven. Blijf je handen tegen elkaar wrijven totdat ze helemaal droog zijn. Dan zullen je handen geen prikkende ogen veroorzaken.

6. Kun je bij droge of kapotte handen en eczeem wel handalcohol gebruiken?

Bij zorgmedewerkers die last hebben van kloofjes of eczeem, kan het gebruik van handalcohol pijnlijk zijn. Je kunt dan tijdelijk je handen met water en zeep wassen, hoewel dat er niet voor zorgt dat de kloofjes verdwijnen. Als je geen kloofjes meer hebt is het beter om over te stappen op handalcohol, omdat de vetten in handalcohol ervoor zorgen dat kloofjes minder snel terugkomen. Bij een sneetje in je hand kan een waterafstotende pleister uitkomst bieden.

Mensen met contacteczeem kunnen gewoon handalcohol gebruiken. Sommige merken worden beter verdragen bij eczeem dan andere. Je kunt je leidinggevende vragen of je verschillende soorten mag uitproberen. Het is raadzaam dat mensen met contacteczeem zes keer per dag hun handen invetten (50% vaseline 50% cetomacrogol crème FNA). Er zijn maar heel weinig mensen die allergisch zijn voor handalcohol.


Team attenderen op handhygiëne

Het is natuurlijk belangrijk dat je niet alleen zelf handhygiëne toepast, maar dat het in het hele team de juiste aandacht krijgt. Attendeer je collega’s daarom op het belang van (hand)hygiëne met onze leuke posters. Download ze, print ze uit en hang ze op!

Bron: Zorg voor beter

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De business partners van KenniZ

Vegro logo 2021

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy


Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Portalise logo blauw staand met icoon en payoff

Rabobank