Terug naar overzicht
Ministerie: Bonus voor zorgpersoneel heeft toch geen effect op toeslagen

Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn bekendgemaakt. 

Uit de begeleidende Kamerbrief valt echter ook op te maken dat zorgpersoneel mogelijk gekort kan worden op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag, vanwege de bonus of overuren tijdens de coronaperiode. 

Verwarring gezaaid

Vlak na de start van een groot Kamerdebat over de coronacrisis bleek vanmiddag toch dat de Kamerbrief van het ministerie onnodig verwarring heeft gezaaid. Volgens een woordvoerder van de minister is het bij nader inzien zo dat de bonusregeling voor zorgpersoneel toch geen effect heeft op de hoogte van de toeslagen. Die kans bestaat nog altijd wél bij overwerk.     

De bonus voor zorgpersoneel is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de juiste mensen aanwijzen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): ,,Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.”

Verkenner

De Tweede Kamer stemde eerder al in met het uitkeren van een bonus en de ministers waren de afgelopen weken bezig met de uitwerking van die wens. Een verkenner werd gevraagd om samen met de vakbonden en zorgwerkgevers te verkennen hoe de beloning eruit kon zien en hoe die goed uitvoerbaar zou zijn. Dat proces is nu afgerond.

Vannacht schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de zorgverleners de afgelopen maanden ‘een buitengewone prestatie hebben geleverd en overigens nog steeds leveren’.

De oppositie in de Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie tijdens de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels worden geregeld, vindt het kabinet.

In totaal trekt het kabinet 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft.

Een aantal vragen vanuit KenniZ: 

Uiterlijk 1 oktober kunnen zorgaanbieders de welverdiende bonus voor hun personeel aanvragen. Het uitkeren van bonussen in de zorg is complexiteit mede door de administratieve uitvoering ervan. Wellicht kan VWS vast nadenken over de uitvoering ervan: 

- Hoe komen de zorgverleners vanuit de PGB huizen in aanmerking? Aangezien er niet formeel een contract is tussen zorgkantoor & zorgaanbieder. 

- De bonus geldt ook voor ingehuurd zorgpersoneel, maar bij welke opdrachtgever moeten zij aankloppen?

- Wie zijn de 'overige ondersteuners' die in aanmerking komen voor de bonus?

- Komen zorgmedewerkers die de afgelopen maanden (maart t/m mei?) geen fysiek contact hebben gehad met cliënten/patiënten of niet hebben gewerkt ook in aanmerking?
- De bonus is netto, maar hoe weet de zorgaanbieder welk bedrag bruto moet worden betaald?
- Hoe ontvangen zorgverleners die onlangs van baan zijn gewisseld of tijdelijk geen werk hebben, maar wel in aanmerking komen, de bonus en wie doet dan de controle op rechtmatigheid?

Bron: AD & KenniZ 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel met een KenniZ Premium Lidmaatschap.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.23 copy copy copy

 

 

 

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.12