Terug naar overzicht
Noodklok huisarts over kleine woonzorghuizen

UTRECHT - Huisartsen luiden de noodklok omdat de zorg aan ouderen in kleinschalige woonzorghuizen steeds vaker op hun bord terechtkomt, terwijl die naar hun idee eigenlijk in handen zou moeten zijn van een specialist.

,,Wij krijgen dagelijks telefoontjes van huisartsen die het hier heel moeilijk mee hebben", aldus Garmt Postma, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH).

De LVH ziet kleinschalige woonzorginstellingen, zoals bijvoorbeeld twintig oudere bewoners in een omgebouwd monument, ,,als paddenstoelen uit de lucht schieten". Het probleem is dat de overheid de bewoners van zulke huizen beschouwt als thuiswonende ouderen. Voor hen geldt de huisarts als hoofdbehandelaar. Maar volgens de LVH krijgen deze mensen eigenlijk verpleeghuiszorg en zou dan ook een specialist ouderengeneeskunde de hoofdbehandelaar moeten zijn.

De LVH vindt dat huisartsen wel spoedeisende zorg moeten verlenen aan dit soort patiënten, maar raadt artsen aan om ,,het gesprek aan te gaan" met de zorgondernemer die de huizen exploiteert. Postma: ,,Probeer in onderling overleg te regelen dat er wel een specialist wordt aangesteld."

Nog beter zou het zijn, aldus de huisartsenvereniging, als de minister van Volksgezondheid wettelijk regelt dat deze patiënten niet zorg van een huisarts maar van een specialist krijgen. Een woordvoerder van de minister zei woensdag tegen de Volkskrant, die over de kwestie publiceerde, dat momenteel onderzocht wordt of de financiering van deze bijzondere woonvorm veranderd moet worden.

Volgens de krant zijn er in Nederland ongeveer zeshonderd van dit soort huizen, waar tien tot ruim twintig bewoners 24 uur per dag zorg krijgen. Deze huizen zouden populair zijn onder rijkere ouderen die meer luxe willen dan een regulier verpleeghuis kan bieden.

Bron: De Telegraaf

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy