Terug naar overzicht
Onvergetelijk: Kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren

Kunst en cultuur verrassen, verrijken en verbinden. Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn – ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging en/of beperking, in welke vorm dan ook – ontwikkelden het Stedelijk Museum Amsterdam en het in Eindhoven gevestigde Van Abbemuseum in 2013 Onvergetelijk: een programma voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Tijdens Onvergetelijk-rondleidingen en -workshops bekijken deelnemers een klein aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Kennis over de getoonde objecten is geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staan het genieten van kunst en de persoonlijke beleving centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Er zijn inmiddels twaalf musea, verspreid door heel Nederland, waar mensen met dementie en hun dierbaren terecht kunnen voor het Onvergetelijk-programma. De interesse voor Onvergetelijk vanuit andere musea, maar ook vanuit zorginstellingen, is onverminderd groot. Om geïnteresseerde partijen te ondersteunen bij het zelfstandig opzetten van een programma voor deze doelgroep, delen het Stedelijk, het Van Abbe en VU medisch centrum (VUmc) via deze website en de bijbehorende digitale publicatie de door hen opgedane waardevolle kennis, ervaringen, inzichten en onderzoeksresultaten.

Je hebt met de publicatie en de aanvullende informatie op deze website alle informatie in handen om je de Onvergetelijk-methode eigen te kunnen maken en toe te gaan passen. 

Zelf aan de slag? 

Ben je geïnspireerd geraakt door Onvergetelijk en wil je zelf met deze methode voor mensen met dementie en hun dierbaren aan de slag? Dan is het goed om te weten dat je bij het opzetten van een programma voor deze doelgroep rekening moet houden met een aantal specifieke aandachtspunten en werkzaamheden. In de publicatie vind je een uitgebreid draaiboek, dat je handvatten biedt bij het ontwikkelen van je programma. De checklists en andere bestanden kun je terug vinden op de website van onvergetelijk museum: klik hier. 

Bron: Onvergetelijk museum 

 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy