Terug naar overzicht
Specialist ouderengeneeskunde essentieel voor uitvoering coalitieakkoord

“Zonder specialisten ouderengeneeskunde kunnen de voorgenomen plannen van het nieuwe kabinet niet worden uitgevoerd”, stelt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. “Denk hierbij aan het langer thuis kunnen blijven wonen van kwetsbare ouderen en infectiepreventie in de verpleeghuizen.”

Verenso pleit daarom in reactie op het coalitieakkoord onverminderd voor een duidelijke kabinetsvisie op ouderenzorg waarbij de specialist ouderengeneeskunde ook in de eerste lijn wordt gefaciliteerd, salarissen in lijn komen met medisch specialisten in ziekenhuizen en er voldoende nieuwe specialisten ouderengeneeskunde bij komen. “Dit is van groot belang om de plannen van het nieuwe kabinet in de praktijk te kunnen brengen”, stelt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso.

Pandemische paraatheid

Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ benoemt veel onderwerpen waarbij de specialist ouderengeneeskunde een cruciale rol speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pandemische paraatheid, een zeer actueel thema in deze coronatijd. “Specialisten ouderengeneeskunde zijn heel belangrijk bij het zorgen voor een goede balans tussen infectiepreventie en kwaliteit van leven”, zegt De Groot.

Waardig ouder worden

Ook op andere thema’s uit het coalitieakkoord is de inzet van specialisten ouderengeneeskunde essentieel. Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van kwetsbare ouderen om langer thuis te kunnen wonen door passende zorg en behandeling, grip op het gebruik van geneesmiddelen en advance care planning. Het is mooi dat deze thema’s ook door het kabinet belangrijk worden gevonden.

Kwaliteit en veiligheid

Specialisten ouderengeneeskunde richten zich op het toevoegen van kwaliteit aan het leven van kwetsbare ouderen. Werken aan kwaliteit en veiligheid van de zorg gaan daarmee hand-in-hand. Door de dubbele vergrijzing zal de komende jaren de druk op de ouderenzorg toenemen. Dat betekent dat steeds belangrijker wordt dat er voldoende oog is voor de kwaliteit van zorg aan kwetsbare ouderen en dat specialisten ouderengeneeskunde op een goede manier hun werk kunnen doen.  

bron: Verenso

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Vegro logo 2021

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten 

 Portalise logo blauw staand met icoon en payoff

Rabobank copy