Terug naar overzicht
Toenemende prevalentie in verpleeghuizen i.r.t. richtlijnen LCI

De prevalentie is de afgelopen week enorm toegenomen. Ofschoon er sprake is van regionale verschillen, zien we in het hele land dat het aantal COVID-19-positief geteste mensen toeneemt. Wat betekent dit voor de langdurige zorg en voor de specialist ouderengeneeskunde? Hoe kun je bijvoorbeeld kijken naar de recent uitgekomen LCI richtlijnen?

Richtlijn en handreiking LCI

Afgelopen donderdag publiceerde het L​CI de richtlijnen 'Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis' en de handreiking 'Contactonderzoek COVID-19 in instellingen voor langdurige zorg'. Door het hoge vaccinatietempo in combinatie met de groep personen die COVID-19 heeft doorgemaakt, werd door het OMT geadviseerd om de adviezen voor bron- en contactonderzoek en testbeleid aan te passen voor immune en niet-immune contacten. Dit was net voor de grote toename in het aantal ​positief geteste personen.

De termen 'immuun​ versus niet-immuun' leveren momenteel vragen op. Met de toenemende prevalentie zien we ​toch op een aantal plekken uitbraken, waarbij ook bewoners die twee keer gevaccineerd zijn, ziek worden. In hoeverre er sprake ​is van immuniteit bij kwetsbare ouderen na twee vaccinaties ​zorgt voor onzekerheid. Wij hebben vernomen dat ​daar onderzoek naar ​loopt als ook naar een derde vaccin voor kwetsbaren,​ maar daar is nog geen duidelijkheid over. Tot die tijd is het advies om voorzichtig te handelen. Houd nog even vast aan het bestaande behandeladvies. Komende week wordt er bekeken hoe de nieuwe richtlijn kan worden vertaald in het behandeladvies, waarbij een woord als 'immuun' goed tegen het licht zal worden gehouden.

Toenemende prevalentie, wat kun je zelf doen?

De bestaande kwaliteitsproducten bieden ruimte om zelf als specialist ouderengeneeskunde je adviesrol richting bestuurder te pakken, bijvoorbeeld op de volgende terreinen:

  • Bij een toenemende prevalentie kun je je bestuur adviseren weer over te gaan op preventief gebruik van PBM.
  • Bij een uitbraak gebruik je een uitbraakprotocol, waarbij medewerkers in cohorten werken, niet door het hele pand verspreid.
  • In de handreiking bezoek en sociaal contact kun je op- en afschalen afhankelijk van de prevalentie.

bron: Verenso

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Vegro logo 2021

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten