Terug naar overzicht
Valpartij betekent extra zorg en administratie

Hoeveel werk kost het voor personeel in het verpleeghuis als iemand ten val is gekomen? Uit onderzoek blijkt dat de 'kosten' van een valpartij (inzet personeel) in het verpleeghuis kunnen oplopen tot wel 10.000 euro! Het doel van het onderzoek is om het bewustzijn over hoeveel extra tijd, en dus ook geld, vallen kost, te vergroten. De onderzoekers hopen dat zorgbestuurders deze cijfers meenemen in hun beslissingen over investeringen in valpreventiemaatregelen.

Gevolgen van een val

In de studie is een inschatting gemaakt van de hoeveelheid extra inzet van personeel na een val in het verpleeghuis. Zelfs als er geen letsel is, dan is de extra werklast van de verzorging, fysiotherapeut, ergotherapeut en de arts bij elkaar opgeteld al bijna vijf uur. Uitgedrukt in euro’s is dat 193 euro per val.

De extra inzet van het personeel en kosten van valincidenten stijgen verder naarmate het letsel ernstiger is. Wanneer er sprake is van een botbreuk stijgt de extra inzet van de disciplines bij elkaar opgeteld tot 132 uur. In het slechtste geval wanneer er sprake is van ernstig letsel stijgt de extra inzet van het personeel tot 284 uur! Deze extra uren werkbelasting kosten respectievelijk meer dan 4.500 euro en 10.000 euro.

Veel valincidenten zijn te voorkomen

Veel valincidenten in het verpleeghuis zijn te voorkomen. Uit systematische reviews naar valpreventie in verpleeghuizen blijkt dat een multidisciplinaire aanpak van meerdere risicofactoren het aantal vallen met 40 procent kan verminderen. Je kunt dan denken aan het doen van balans- en krachtoefeningen, kritisch kijken naar de inzet van valrisicoverhogende medicijnen en gevaarlijke situaties in de omgeving verminderen.

bron: zorg voor beter

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy