Terug naar overzicht
Vernieuwd: Isolatiekaarten over maatregelen bij hygiëne

Wat moet je doen als je op de kamer komt van een cliënt die besmet is met de MRSA-bacterie? Of bij iemand die gordelroos heeft? Dankzij isolatiekaarten die je op de kamerdeur of bij het bed kunt hangen, zie je in één oogopslag welke maatregelen je moet nemen.

Publiek ZIPnet heeft een hele reeks aan isolatiekaarten over allerlei verschillende hygiëneonderwerpen. De kaarten hebben onlangs een nieuwe lay-out gekregen. Ook zijn er enkele nieuwe kaarten toegevoegd. Deze kaarten zijn erg handig om te gebruiken in de praktijk. Het doel van de isolatiekaarten is om ervoor te zorgen dat meer zorgverleners de voorschriften opvolgen en zo de zorg een stuk veiliger maken..

Bekijk alle isolatiekaarten op Publiek ZIPnet

Op de isolatiekaarten zie je direct welke maatregelen je moet nemen. Zo zie je bijvoorbeeld bij een cliënt met wondroos dat je handschoenen en een plastic schort moet dragen. Maar ook wat je moet doen zodra je klaar bent met je werkzaamheden bij deze cliënt. De posters zijn dan ook erg handig om (geplastificeerd) op te hangen aan de binnenkant van de deur of op een andere plek. 

Informatie in duidelijke taal

‘Hoe kun je in één beeld vatten wat je moet doen bij de isolatie van cliënten? Deze vraag leefde veel in de praktijk,’ zegt Lian Clemens, deskundige infectiepreventie. ‘Vaak schrijven we als professionals mooie richtlijnen in onze professionele taal maar vergeten we de bruikbaarheid en toepasbaarheid. Medewerkers willen duidelijke taal. Wat moet wel en wat moet niet. Met de isolatiekaarten vatten we deze informatie in één beeld.’

Een ander voordeel van de isolatiekaarten is dat er geen ‘rode hand’ meer op de deur hoeft. Clemens: ‘Dit werkt stigmatiserend, zeker voor de cliënt zelf en familieleden. De boodschap van zo’n rode hand impliceert dat er iets ergs is waar je niet naar binnen moet’.

bron: zorg voor beter

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy