Terug naar overzicht
'Zorgaanbieder zonder contract dreigt door vangnet te vallen': KenniZ en Brancheverenigingen komen in actie

Zorgbedrijven komen voor brede steun in aanmerking. Zo kunnen ze – net  als andere bedrijven – een beroep doen op regelingen die helpen om de salarissen van medewerkers door te kunnen betalen. Daarnaast zijn zorgverzekeraars, banken en overheid momenteel in gesprek over verdere ondersteuning van de zorg. Zorgbedrijven die zorg leveren vanuit de Zorgverzekeringswet en Wlz, zijn echter uitgesloten van de regeling die het makkelijker moet maken om bij de bank een overbruggingskrediet te krijgen. Het gaat om precies te zijn om de verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Met de maatregelen kunnen bedrijven onder gunstiger voorwaarden geld lenen bij de bank. De regelingen zijn per 16 maart 2020 van kracht, maar dus niet voor zorgbedrijven.

In lijn met bovenstaande is KenniZ met de overige branchevereningen zich aan het versterken om op de komen voor de ongecontracteere zorgaanbieders in Nederland. HIer volgt snel meer informatie over. Hou onze website in de gaten. 

Kortste eind

Zorgaanbieders die geen contract hebben en dus niet bij een zorgverzekeraar of zorgkantoor kunnen aankloppen, dreigen hier aan het kortste eind te trekken. Dat ontdekte Erik Schoones, directeur van Spine in Breda, toen hij bij zijn bank wilde aankloppen voor een overbruggingskrediet. Spine levert een mengvorm van revalidatiezorg en geestelijke gezondheidszorg bij chronische pijnklachten. ‘Ik kreeg van de bank te horen dat de regeling voor overbruggingskrediet niet voor zorgbedrijven geldt’, zegt hij. ‘Die zijn expliciet uitgesloten.’

Patiënten komen niet meer

In de tussentijd heeft hij zijn bedrijf wel aangemeld voor alle andere mogelijke regelingen. Toch, zegt hij, zal dat niet alle financiële gevolgen van de coronacrisis kunnen verhelpen. ‘Normaliter krijgen we ieder week nieuwe patiënten aangemeld. Dat is nu helemaal stilgevallen. Enerzijds, komen patiënten niet meer bij verwijzers, zoals huisartsen en medisch specialisten komen,  omdat die zich met name richten op urgente zorg. Anderzijds blijven patiënten zelf weg uit zorg over besmetting met het coronavirus.’

Geen relatie met zorgverzekeraars

De overheid komt bedrijven voor een goed deel van hun uitgaven tegemoet, maar niet voor de volle honderd procent. Volgens Schoones is het, zonder inkomsten, een kwestie van tijd dat zorgaanbieders die niet bij een zorgverzekeraar kunnen aankloppen, de resterende kosten van hun bedrijf niet meer kunnen dragen.
Schoones heeft bij zorgverzekeraars aangeklopt voor steun, maar die hebben laten weten niets voor hem te kunnen doen, zegt hij. ‘Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen. Ze hebben geen formele relatie met ons’, verklaart de directeur van Spine.

Collectief vormen

Een rondgang onder zijn marktgenoten leert Schoones dat hij niet de enige is die zich hier zorgen over maakt. ‘Een neveneffect van de coronacrisis is dat er wel een bepaalde verbroedering optreedt’, gaat Schoones verder. ‘Er wordt veel gebeld tussen de concullega’s onderling. We zijn zeker niet de enige. We zijn er nu ook over in gesprek of we wellicht een collectief kunnen vormen, om onze zorgen kenbaar te maken. Om samen tegen de beleidsmakers te kunnen zeggen: vergeet ons niet.’

Op de korte termijn hoopt Schoones dat in ieder geval de regeling voor overbruggingskredieten ook voor zorgbedrijven opengesteld wordt.

Bron: Zorgvisie 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel met een KenniZ Premium Lidmaatschap.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.53.14 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.23 copy copy copy

 

 

 

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.12