Terug naar overzicht
Zorgorganisaties onderweg naar beter eten en welzijn in de zorg

Met veel enthousiasme en betrokkenheid zijn de deelnemers aan de lerende netwerken van start gegaan. De ambitie om het eten en welzijn van patiënten en cliënten te verbeteren, spatte ervan af tijdens de eerste bijeenkomst op 20 september. “Het is tijd voor een omslag.”

De 24 deelnemers kwamen bijeen op de prachtige locatie van Koninklijke Visio in Huizen. De locatie bleek een voorbode van de inspirerende middag die betrokkenen te wachten stond. In zijn inleiding vergeleek Rudi Crabbé, een van de initiatiefnemers van Eten+Welzijn, de lerende netwerken met een ontdekkingsreis ‘waarin we samen op zoek gaan naar oplossingen’. “Het is tijd voor een omslag in het denken rond eten en welzijn in de zorg. Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke doel voor de lerende netwerken, maar het gezamenlijke doel is dat het belang van eten en welzijn in de zorg toeneemt. Daarin zijn we afhankelijk van elkaar en kan ieder zijn rol vervullen.”

Van visie naar uitvoering

De deelnemers gingen na de inleiding uiteen in de drie lerende netwerken: Visie en strategie rond eten en drinken in de zorg; Gastvrij gedrag en teamontwikkeling; Maatwerk in maaltijden. Persoonlijke doelstellingen van de deelnemers werden besproken en gezamenlijke doelstellingen bepaald. Bij het netwerk ‘Visie en strategie rond eten en drinken’ werd deze al concreet geformuleerd: ‘Eten en welzijn: van visie naar uitvoering’. Waarbij deze doelstelling steunt op de pijlers visievorming, het creëren van draagvlak in de organisatie en de uitvoering.

Verschil maken in de kwaliteit van het eten

In het netwerk ‘Maatwerk in maaltijden’ spraken de deelnemers de ambitie uit om echt verschil te gaan maken in de kwaliteit van het eten voor de patiënt en cliënt. Het creëren van ‘momentum’ om dat verschil te kunnen maken is belangrijk, gaven ze aan, evenals de aandacht die er moet zijn voor onder meer vers, welbevinden en genieten. Inspiratie hiervoor kwam van Interzorg, dat twee jaar geleden een eigen bijvoedingslijn ontwikkelde en momenteel toewerkt naar de opening van een nieuwe centrale keuken als onderdeel van een nog te bouwen facilitair centrum.

- Lees hier de case van Interzorg: Van ondervoeding naar aansterken en genieten

‘Heel inspirerend’, zo was achteraf de algehele teneur onder de deelnemers. Thema’s zijn verkend, doelstellingen geformuleerd, veel vragen gesteld en stof tot nadenken is gegeven. Op naar de volgende workshop, of zoals een deelnemer het verwoordde: “Van denken naar doen om het eten en welbevinden van de bewoners en patiënten te verbeteren.”

TIP: Het lerend netwerk ‘Maatwerk in maaltijden’ heeft nog enkele plekken beschikbaar. De tweede in een reeks van vijf workshops van dit netwerk vindt plaats op 20 november van 10.00 tot 13.00 uur in ziekenhuis Isala in Zwolle. Meld je aan als deelnemer van dit lerende netwerk via deze link.

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy