Terug naar overzicht
Het webinar: Kansen na Corona binnen de kleinschalige zorg

RESERVEER HIER JOUW PLEK ! 

Samen werken we aan een steeds betere zorg voor onze ouderen vanuit kleinschalige zorggedachten. Door de huidige ontwikkelingen met corona, overnames, de groeiende vraag naar kleinschalige woon-zorginitiatieven en financiële uitdagingen in onze sector, wordt er continu aanpassend vermogen op het 'ondernemerschap' gevraagd' & inspelen op de kansen die er zijn. Kortom, we zijn constant met elkaar in beweging! Het is van belang om te blijven samenwerken en in gesprek te blijven met VWS en IGJ, daarom initiëren wij dit webinar.

Ruud Veltenaar -TED-spreker, auteur, progessor- modereert dit exclusieve webinar en vraagt gastsprekers aan tafel vanuit het (werk)veld.  

Actie foto Ruud Veltenaar

Door inspirerende sprekers, praktijkvoorbeelden van een zorgondernemer, in gesprek met VWS, IGJ en andere belangrijke actoren binnen de zorg, gaan we de taboes niet uit de weg. KenniZ ziet de ontwikkelingen en blijft de vragen stellen aan het veld. Met dit webinar willen we vooral de open dialoog aangaan en zoeken naar nieuwe manieren om elkaar te omarmen. Deze vier speerpunten staan centraal tijdens deze ochtend:. 

1. De geleerde lessen na corona binnen de kleinschalige zorg, vanuit zorgondernemer Sandra Xhofleer (PAVO Zorghuizen), VWS en IGJ 

We hebben een spannende tijd achter de rug en we staan aan de voorbode van een mogelijke tweede golf van corona. KenniZ heeft tijdens deze periode veel zorgondernemers geholpen en voorzien van nuttige informatie, om samen corona zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Bij veel kleinschalige woonzorghuizen is dat gelukt, maar helaas zijn ook een aantal kleinschalige woonzorghuizen zwaar getroffen. Wij delen hun verhalen tijdens dit webinar, zodat iedereen straks weer voorbereid aan de slag kan. De geleerde lessen vanuit VWS en IGJ helpen bij deze voorbereiding, daarom zijn zij aanwezig om deze met ons te delen. Onderdelen als de bezoekregeling, goede communicatie en transparantie zijn thema's die we hierin mee nemen.

Sandra Xhofleer

2. Balans tussen veiligheid en kwaliteit van leven en de rol van zorgtechnologie

Er is veel commotie geweest over de impact van corona op het leven van onze kwetsbare ouderen en hun families. Niet eerder zagen we de gevolgen van langdurige isolement, zowel met voordelen als nadelen. Diverse experts hebben zich hierover uitgelaten, zo ook onze expert op gebied van dementie Karin Kuhlmann. Maar ook heeft de coronacrisis grote gevolgen had voor het toezicht op de kleinschalige huizen. De IGJ besefte dat verpleeghuizen hun handen vol hadden om de crisis te bezweren. De inspectie trad daarom terughoudend op, mits goede en veilige zorg gewaarborgd was. Wij zijn benieuwd hoe de IGJ en VWS deze periode hebben beleefd, hoe zij kijken naar deze balans en hoe zij zich inspannen om de zorgondernemer te ondersteunen tijdens deze kwetsbare periode. 

Deze tijd biedt ook op het gebied van zorgtechnologie implementeren zowel kansen als uitdagingen. Vooral op individueel bewonersniveau is versneld geïmplementeerd binnen de kleinschalige zorg, maar als het gaat om opschaling, is zorgvuldigheid nodig. En dat is juist lastig in deze tijd. Innovatieadviseur Marcel Plomp deelt de huidige trends rondom zorgtechnologie.

marcel plomp

3. Hoe houden we de zorg in 2040 overeind? De groei van (particuliere) woonzorginitiatieven 

Het aantal nieuwe particuliere woonzorglocaties in Nederland is de afgelopen jaren razendsnel gegroeid. In 2012 waren circa 130 particuliere woonzorglocaties operationeel (DTZ, 2012). Begin 2017 werd het aantal particuliere woonzorglocaties geschat op 275 locaties (CBRE, 2017; Cushman & Wakefield, 2017). In juni 2018 is de teller opgelopen naar 301 particuliere woonzorglocaties (Zorgkaart Nederland, 2018). De database van Careinvest, welke vanuit KenniZ aan de sector beschikbaar wordt gesteld, laat zien dat de sector medio 2021 is doorgegroeid naar ruim 450 initiatieven (Careinvest, 2020). Bij gemiddeld 20 woonzorgappartementen betekent dit dat deze sector nu meer dan 10.000 verpleeghuisplaatsen telt. Daarnaast zijn nog circa 100 locaties in ontwikkeling en wordt een behoefte voorspeld van circa 1.100 locaties in 2040 (Cushman & Wakefield, 2017).

Kortom, om straks de groei van het aantal kwetsbare ouderen op te vangen is de blijvende komst van kleinschalige woonzorginitiatieven van groot belang. Hoe kijken VWS en IGJ naar deze ontwikkeling? En op welke wijze kunnen we de rol en kracht van de kleinschalige zorg samenbundelen

4. Financiële regelingen & tegemoetkomingen – Vertrouwen & Imago van de kleinschalige zorg in Nederland

Is PGB wel de juiste vorm voor deze huizen?  Tijdens de corona periode is gebleken dat het ondersteunen van PGB-huizen in nood een lastig thema blijft. Na aandringen vanuit BVKZ, KenniZ en andere betrokkenen in dit proces is er eindelijk duidelijkheid gekomen over de wijze waarop PGB-wooninitiatieven ondersteund worden bij de problemen waarmee zij te kampen hebben vanwege de coronacrisis. De financiële regeling zoals deze door het ministerie van VWS is opgesteld, wijkt af van de ZIN-compensatie regeling. Hierdoor zijn de kosten van de kleinschalige huizen die getroffen zijn door Corona en extra kosten hebben gemaakt, lastiger vergoed te krijgen. Wij zijn benieuwd hoe dit proces is gegaan, welke visie VWS heeft op deze tegemoetkoming en of met een dreigende tweede golf de kleinschalige huizen overeind kunnen blijven?

Mark van Barschot (voorzitter van BVKZ) hebben wij gevraagd om deel te nemen aan tafel en zijn visie te delen. 

Mark van Barschot

Recent onderzoek vanuit HHM heeft onderzocht welke invloed het bundelen van PGB’s heeft en welke financieringsvormen binnen de WLZ voor kleinschalige huizen geschikt zijn. Wij zien dat de PGB voor veel zorgondernemers een belangrijke vorm van financiering blijft, waarin eigen regie en borgen van de kwaliteit van zorg op bewonersniveau de grootste argumenten zijn.

De onderzoeken van Pointer beschadigen juist weer het imago & vertrouwen in de kleinschalige zorg. Terwijl er veel zorgondernemers zijn die met de beste bedoelingen dit soort initiatieven starten en juist handelen vanuit transparantie en hun zorghart. 

Kortom, deze ochtend staan wij stil bij de hedendaagse uitdagingen, maar werpen ook een blik in de toekomst. 

Datum, tijd en aanmelden 

  • Datum: Donderdag 29 oktober 2020
  • Tijd: 11.00-12.30 uur. Vanaf 10.30 uur kun je al inloggen en kan je zien met wie wij allemaal samenwerken.
  • Enkele dagen en 30 minuten voorafgaand aan de webinar ontvang je een herinneringsmail zodat je makkelijk kan doorklikken naar de live uitzending
  • KenniZ is toegankelijk voor alle kleinschalige woonzorghuizen in heel Nederland. Wij bieden dit daarom kosteloos aan!                   

MELD JE HIER AAN EN BRENG EEN ACTIEVE BIJDRAGE! 

 

Wanneer je de KenniZ toegangskaart al had geactiveerd en/ of gekocht, dan blijven deze van kracht voor donderdag 27 mei 2021, save the date alvast!

Heb je al interesse voor het seminar voor volgend jaar, profiteer dan nu al van de early-bird actie en schaf een (tweede) toegangskaart aan met korting. Dit aanbod is geldig tot 31 januari 2021

Reserveer hier een toegangskaart voor de Dag van de Zorgondernemer 2021

 

Dit webinar is mede mogelijk gemaakt door:

Logo CarePortal  Logo ElderCareLogo hd architecten vegro logo copy Logo WenV

LOGOSOVIB 1 logo brafon obex tesmo logo Eten en WelzijnEldermans Geerts Logo Nieuw Logo Vitadent copy

Logo Kleemans Logo careinvest  Logo Outgrow  logo ogjgIVM

logo konfida de samentafel logo def websiteVoorkomendeZorg

 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel met een KenniZ Premium Lidmaatschap.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.23 copy copy copy

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten