Terug naar overzicht

De groei van (particuliere) woonzorginitiatieven

Het aantal nieuwe particuliere woonzorglocaties in Nederland is de afgelopen jaren razendsnel gegroeid. In 2012 waren circa 130 particuliere woonzorglocaties operationeel (DTZ, 2012). Begin 2017 werd het aantal particuliere woonzorglocaties geschat op 275 locaties (CBRE, 2017; Cushman & Wakefield, 2017). In juni 2018 is de teller opgelopen naar 301 particuliere woonzorglocaties (Zorgkaart Nederland, 2018).

De database van Careinvest, welke vanuit KenniZ aan de sector beschikbaar wordt gesteld, laat zien dat de sector medio 2019 is doorgegroeid naar ruim 400 initiatieven (Careinvest, 2019). Bij gemiddeld 20 woonzorgappartementen betekent dit dat deze sector nu meer dan 8.000 verpleeghuisplaatsen telt. Daarnaast zijn nog circa 100 locaties in ontwikkeling en wordt een behoefte voorspeld van circa 1.100 locaties in 2040 (Cushman & Wakefield, 2017).

Verdere professionalisering en innovatie 

Er zijn op dit moment prachtige initiatieven in de particuliere zorg en de markt groeit door. En als zorgondernemer wil je vanuit kracht weten waar je zelf staat t.o.v. je collega-ondernemers maar ook t.o.v. de reguliere markt. Aan de andere kant roept de groei in de markt ook vragen op bij het ministerie van VWS, gemeenten en zorgkantoren. Zie ook dit artikel recentelijk op nu.nl: klik hier 
Vragen als; 'wie is de particuliere zorgondernemer?' 'Wat drijft de zorgondernemer?' 'En hoe weten we zeker dat deze ondernemers de kwaliteit borgen?' Er zijn diverse percepties en aannames en dat zorgt dat het imago van de sector nog broos is. Maar in alle gevallen geldt dat weten waar je staat, in positief en minder positief opzicht, bepaalt welke stappen belangrijk worden voor verdere professionalisering en innovatie.

Vanuit KenniZ en Careinvest willen we middels benchmarking en big data; de groei, kwaliteit, professionalisering en innovatie hand in hand laten gaan.

In het eerste deel van de bijeenkomst willen we daarom een start maken met het gezamenlijk definiëren van een simpele set van CSF’s (critical succesfactors) en KPI’s (key performance indicators) die de sector kunnen gaan ondersteunen.  Denk daarbij aan: 

  • Het aantal zorgondernemers en locaties met een zorginkoop contract
  • De lengte van de bewonersduur na een afgegeven indicatie 
  • Het aantal bewoners die sterven in het huis
  • De mate van klanttevredenheid van de bewoner en de familie
  • Het aantal bezoeken van de inspectie en het aantal keren verscherpt toezicht van de inspectie
  • Het aantal verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden per bewoner
  • Het ziekteverzuim en verloop van zorgprofessionals
  • ??

Door het zichtbaar te maken met indicatoren van de particuliere zorg kunnen we met elkaar de sector in kaart brengen, versterken en komen tot een KenniZ benchmarking database. 

In het tweede deel van de bijeenkomst willen we stilstaan bij de toegevoegde waarde van big data voor investeringsbeslissingen in de particuliere markt. Daarin laten we zien hoe de locaties verspreidt zijn door heel Nederland en geven we een preview van hoe de demografie, zorgvraag en de verschillende inkomenssegmenten zich ontwikkelen en waar de hotspots liggen voor nieuwe locaties.

Wat mag je verwachten tijdens deze info sessie?

Wij nemen je graag mee in bovenstaande trends & ontwikkelingen. Co Politiek vanuit Careinvest heeft een unieke datebase en kennis van de markt waarmee we het programma verder invullen. We gaan met elkaar in gesprek over wat data zou kunnen betekenen voor de particuliere sector en bespreken naast de eerste aanzet van indicatoren jouw wensen t.a.v. benchmarking. Tijdens deze sessie ga je met collega zorgondernemers ook praktijkgericht aan de slag, wat data en benchmarking voor jouw bestaande - of nieuwe initiatieven zou kunnen betekenen. Omdat UtrechtInc (de locatie waar we welkom zijn) een broeiplaats is van diverse mooie innovaties geven wij ook, gedurende het programma, 3 relevante startups (PerfectPlace, Redgrasp en Prolira) de mogelijkheid om hun propositie te pitchen in maximaal 3 minuten.

Agenda & programma

12.30 - 13.00 uur: Inloop met koffie en thee

13.00 – 14:30 uur: Plenaire toelichting en aanzet benchmarking door: Co Politiek van Careinvest en Deanie van Tuijl van KenniZ

14:30 - 15.00 uur: Netwerkpauze 

15.00 - 16.30 uur: Aan de slag met Big data: Presentatie van de mogelijkheden door Co Politiek en het bespreken van een aantal praktijkcases 

16:30 - 17.00 uur: Afsluitende netwerkborrel

Datum, locatie en aanmelden 

Datum: Dinsdag 3 december van 12.30 tot 17.00 uur 

Locatie: UtrechtInc, padualaan 8 in Utrecht (de Uithof) (routebeschrijving & parkeren)

Ben je premium lid van KenniZ? Dan kan je met 2 personen gratis naar deze info sessie. Willen meer collega's aansluiten? Dan zijn kosten daarvan 79,00 (ex. btw) per persoon.

Ben je (nog) niet lid van KenniZ? Dan zijn de kosten 79,00 euro (ex. btw) per persoon.

Annuleringsbeleid

Kan je toch niet aanwezig zijn? Dan graag 24 uur van tevoren afmelden bij het secretariaat van KenniZ. Anders worden er annuleringskosten (79,00 euro pp) in rekening gebracht.

Aanmelding graag hier:

Invalid Input
Vul uw organisatie in
Vul een contactpersoon in
Vul een contactpersoon in
Vul een contactpersoon in
Vul een contactpersoon in
Vul een telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy