Terug naar overzicht
Inspiratiesessie september: Intimiteit & Seksualiteit - Laten we het er wél over hebben!

In de ouderenzorg is het nog steeds niet erg gebruikelijk om het onderwerp intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken. Toch is daar wel behoefte aan. Wat het lastig maakt, is dat er bij de meeste bewoners een taboe op rust. Dat geldt ook vaak voor de medewerkers. Het is nu eenmaal geen onderwerp waar je met iedereen over spreekt. Toch is hier juist daarom een belangrijke rol weggelegd voor de zorgprofessional. Het is noodzakelijk dat het aanbod om het gesprek te voeren vanuit haar of hem komt.

Hoe kunnen we intimiteit en seksualiteit uit de taboesfeer halen? Wat moet je daarvoor doen? En hoe geeft je dit een plek in een kleinschalige woonsetting?

Waardigheid & Trots en KenniZ organiseren deze inspiratiesessie. Noëlle Sant, accounthouder voor het thema intimiteit en seksualiteit op Zorg voor Beter, vertelt je graag meer over de stand van zaken. Er zijn inmiddels een aantal tools ontwikkeld. Vanuit ZonMw werken Rutgers en Vilans samen aan SIVIL. Dit is een lerend netwerk bestaande uit zowel een aantal zorgorganisaties als onderwijsinstellingen. Met deze partijen is veel nagedacht en gekeken hoe het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Het effect van de gebruikte tools is onderzocht, en de uitkomsten van dit onderzoek zullen aan de orde komen.

Daarnaast worden er ook in andere onderzoeksprogramma’s ervaringen opgedaan met het ontwikkelen van methodieken. Het gebruik van de tools vraagt ook een goede imbedding in de dagelijkse zorg, en dit vergt een goede implementatie strategie. Het is interessant om te kijken wat hierbij de bevorderende en belemmerende factoren zijn.

Hiervoor gaan we in het tweede gedeelte van de sessie in kleinere groepen uit elkaar om met elkaar te bespreken wat er in jouw eigen zorgpraktijk voor nodig is. Dit koppelen we centraal terug, en formuleren we elk onze take-home message.

LET OP: ivm het Coronavirus, vragen wij deelnemers die zich niet lekker voelen, hoesten en/of verkouden zijn, niet naar deze sessie te komen. Daarnaast volgen we de richtlijnen van het RIVM (1,5 meter afstand, geen handen schudden).

Programma

12.30 – 13.00 uur: Inloop met koffie & thee

13.00 - 14:00 uur: Toelichting door Noëlle Sant

14.00 - 14.15 uur: Pauze

14.15 – 15.00 uur: Leren van elkaars ervaringen aan de ronde tafels

15:00 - 15.30 uur: Terugkoppeling en take home message

15.30 – 16.00 uur: Afsluiting

Datum & locatie

Datum: donderdag 30 september 2021 van 12.30-16.00 uur

Locatie: ElderCare, Chroomstraat 26, Zoetermeer

Om de gepaste afstand in acht te houden, is er plaats voor max. 15 deelnemers.

Deze bijeenkomst is gratis

Via onderstaand formulier, kan je je inschrijven. De bijeenkomst is bedoeld voor alle geïnteresseerden in de verpleeghuissector. Kan je toch niet aanwezig zijn? Dan graag 24 uur van tevoren afmelden bij het secretariaat van KenniZ.

Invalid Input
Vul uw organisatie in
Vul een contactpersoon in
Vul een telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Invalid Input
Invalid Input

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Vegro logo 2021

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten 

 Portalise logo blauw staand met icoon en payoff