Terug naar overzicht

Dit keer waren we te gast bij een van onze leden: Moriahoeve Woonzorgboederij en werden we welkom geheten door Lydia van Ravenhorst. Centraal tijdens deze middag stonden de vragen van de zorgondernemers ten aanzien van de Financiën & Actualiteiten in de Zorg en de AVG-wetgeving in de praktijk

U heeft deze middag beoordeeld met een 7 hartelijk dank hiervoor!

Hierbij een aantal ervaringen van deze middag:

'Tijdens de info sessie werd veel relevante en bruikbare informatie gedeeld, zodat ik weer door kan in mijn zorgondernemering' 

'Er was veel tijd en ruimte voor de persoonlijke vragen, je spart direct met elkaar en komt zo op nieuwe inzichten. Erg fijn om dit met collega zorgondernemers te kunnen delen'  

Onze leerpunten van deze middag, die wij graag met u delen:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is namelijk gestart met een verkennend onderzoek om te achterhalen hoe goed organisaties de nieuwe Europese privacyregels naleven. Ook organisaties in de zorg worden meegenomen in de steekproef. Marien van Dis (AVG-expert binnen Kleemans) nam ons mee in de stappen om de AVG succesvol te implementeren en de rol van een functionaris voor de gegevensbescherming. De aanwezigen konden direct praktische vragen stellen, waar men tegen aanloopt tijdens de implementatie van de AVG binnen de eigen zorgonderneming. 

- De AVG brengt veel 'extra maatregelen' met zich mee voor kleine zorgondernemeringen? Waarom is het toch van belang? Centraal staat de AVG vooral de bewustwording van de omgang met 'persoonsgegevens' op de werkvloer. Maak het bespreekbaar en bekijk met elkaar hoe je dit goed gaat borgen in je organisatie. 

- Mag je dropbox gebruiken voor het opslaan van mijn documenten? Vaak is de onbetaalde versie van dropbox niet verstandig, als het gaat om het bewaren of delen van persoonsgegevens en zorgstatus. Voorkeur heeft dan om altijd voor een betaalde versie te gaan of een eigen intranet in te richten. 

- Hoe omgaan met je ICT leverancier? Hij of zij heeft immers toegang tot jouw cliëntgegevens? Het is verstandig om een 'verwerkingsovereenkomst' aan te gaan met de ICT leverancier en om te achterhalen waar de 'gegevens' ook daadwerkelijk worden opgeslagen. Wie is eigenaar van jouw gegevens? Als daar nog een andere leverancier bij betrokken is, dan moet de ICT leverancier waar jij contacten mee hebt, ook een verwerkingsovereenkomst aangaan met die 3de partij en jou als zorgondernemer daar over inlichten. Voor de BOZ overeenkomst voorbeeld: klik hier. Maar ook hoe snel ben je weer in de lucht als je bijvoorbeeld 'gehackt' wordt, dan is het handig om te weten hoe snel je weer up & running bent. 

- Is 'versleuteld' mailen essentieel bij het delen van persoonsgegevens? Er ontstond een discussie, dat als familie toestemming zou geven via de mail om 'persoonsgevens gewoon via de mail' te versturen, zou goedkeuren, dat je als zorgondernemer hier dan genoegen mee kunt nemen. De AVG geeft aan dat het versturen van persoonsgevens via de gewone mail onvoldoende is om veiligheid te kunnen borgen. Het is verstandig om met je ICT leverancier na te gaan wat er nodig is om 'versleuteld' te kunnen mailen, vaak makkelijk geregeld worden en hoeft ook niet heel kostbaar te zijn. 

AVG een keer en dan niet meer? Het is verstandig om de AVG wetgeving als vast onderdeel mee te nemen in het kwaliteitsplan & -verslag, op die wijze evalueer je op jaar basis wat je AVG-uitgangspunten zijn en wat er eventueel verandert moet worden (ook op ICT technische gebied). 

Moet ik een FG verplicht in huis hebben? Kleinschalige zorgorganisaties zijn dit niet verplicht, wel is het handig om deze taken te beleggen bij iemand binnen de zorgondernemering die verantwoordelijk is voor de bewustwording en 'data lekken' te melden. 

André Loesink (van Westerveld & Vossers), nam ons mee in de juridische- en fiscale actualiteiten in de zorg. De overgang van PGB naar ZIN, de kwaliteitsgelden die nu via PGB en ZIN worden verstrekt, aangaan van model(zorg)overeenkomsten, controle van de loonbelasting en het naleven van de Good Governance Code.  

Voor de presentaties klik hier:

- AVG in de Praktijk

- Financiele, jurdische en fiscale actualiteiten in de zorg 

Als u lid bent van KenniZ kunt u deze met uw inlogaccount voor KenniZ Portaal direct downloaden.

Bent u geen KenniZ lid en wilt u graag de presentaties ontvangen, neem contact op met het secretariaat van KenniZ. 

moriahoeve copy copy

 

 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy