Terug naar overzicht
KenniZ-update: Op bezoek bij IGJ en VWS

Tijdens dit congres werden de beleidsplannen & ontwikkelingen gepresenteerd met daarbij uitleg over de extra gelden die vrij komen binnen de langdurige zorg. Een belangrijke ontwikkeling om daarmee de (ouderen)zorg meer bestendig te maken voor de toekomst. 

Zie hier de presentatie van Theo van Uum

Vanuit KenniZ is de vraag gesteld of (kleinschalige) PGB-geclusterde woonzorginitiatieven ook gebruik kunnen maken van deze extra gelden? In de gepresenteerde beleidsstukken worden de extra gelden gereguleerd besteed via de zorgkantoren naar de ZIN-gefinancierde woonzorghuizen, doormiddel van een aanbestedingstraject en controle middels het kwaliteitsplan en -verslag. Daarmee valt de zorgondernemer die op PGB-gelden zijn of haar initiatief realiseert buiten de boot. Een zorgelijke ontwikkeling vindt KenniZ, omdat juist de zorgondernemer gestimuleerd moeten worden bij het realiseren van unieke en veelal kleinschalige woonzorginitiatieven, de kwaliteit hoog in het vaandel te houden. De zorgondernemer kiest vaak bewust voor PGB om daarmee de vrijheid en persoonsgerichte zorg voorop. Voor de zorgondernemer die zich ontfermt over een kleine groep bewoners met veelal een zware zorgvraag, vraagt dit extra inzet op personeelsgebied en uitstekende competenties ten aanzien van slim organiseren en borgen van alle kwaliteitseisen. Ook de PGB-geclusterde woonzorgvoorzieningen dienen zich te houden aan het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg

Aan tafel bij VWS werd als snel bovenstaande visie gedeeld en maakt dat VWS PGB-geclusterde woonzorgvoorzieningen wil ondersteunen met de extra gelden die nu vrij komen voor de langdurige zorg. De komende tijd is KenniZ in gesprek met VWS om gezamenlijk onze kennis & kunde te bundelen om dit te realiseren. 

Tevens was KenniZ op bezoek bij de IGJ, mede om de samenwerking tijdens het seminar 'Dag van de Zorgondernemer' - in Utrecht op 20 juni 2018, te evalueren. IGJ gaf aan dat het fijn is om door middel van dit seminar in gesprek te zijn met de zorgondernemer en om zelf te ervaren wat er speelt binnen dit groeiend segment. De IGJ geeft aan KenniZ op tijd te informeren over nieuwe ontwikkelingen die interessant kunnen zijn voor de zorgondernemer en stellen ook hun kennis & kunde beschikbaar, in de vorm van bijvoorbeeld een workshop of deelname aan een info sessie. 

Kortom, een hele interessant en boeiende week voor KenniZ! 

Wij houden u op de hoogte van bovenstaande ontwikkelingen,

Deanie van Tuijl (Content Manager van KenniZ)

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy