Terug naar overzicht
Smaakworkshop voor kwetsbare ouderen binnen de kleinschalige zorg

Op woensdag 23 oktober geeft Eric-Jan Wissink (Onze experts op voeding) speciaal voor KenniZ leden een smaakworkshop, gericht op onze kwetsbare ouderen binnen de kleinschalige zorg. Op verzoek van onze leden merken wij dat er steeds meer aandacht is voor smaakvol eten binnen de kleinschalige zorg, men wil hier graag meer van weten en er direct mee aan de slag kunnen. Binnen deze één-daagse cursus, speciaal ontwikkeld voor de kleinschalige zorg ga je met jouw collega's aan de slag met de tips & trics van een smaakvolle maaltijd en leer je hoe je dit in de praktijk eenvoudig kunt bereiden met of zonder bewoners. 

Belang van smaak 

Teveel mensen binnen de zorg beleven geen genot meer aan lekker eten. Bij ouderen die gebruik maken van medicijnen of behandelingen verandert de smaak of geurbeleving of verdwijnt hij soms volledig. Minder geur bij ouderen is een veel voorkomend probleem en veroorzaakt een mindere smaakbeleving. Bij verminderde reuk door ouderdom spreekt men van presbyosmie. De geurzin neemt op oudere leeftijd af met ongeveer 20%. Dit geurverlies zorgt ervoor dat de maaltijd ook als minder lekker wordt ervaren. Bij oudere kwetsbare ouderen zijn er namelijk vaak meerdere aandoeningen tegelijk aanwezig. Het gaat om een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen. Ook voor oudere mensen waarbij het slikvermogen en de smaak en geur vermindert, is het dagelijks nuttigen van de maaltijden geen plezier meer, terwijl eten dat juist zou moeten zijn!

De waarde van eten en drinken is erg belangrijk voor jouw bewoners en familie hecht ook veel waarde aan een smaakvol & gevarieerd manu. Deze Smaakworkshop (en smaakoplossingen) is speciaal voor de kwetbare ouderen binnen de kleinschalige zorg ontwikkeld en voegt een extra waarde toe. Hoe creëert je een persoonlijke maaltijd met smaak? En dat is niet alleen maar mooi voor de ouderen, maar zeker ook een dankbare uitdaging voor de medewerkers, die het eten en drinken verzorgen. Als zij met passie & liefde de maaltijd bereiden, zul je zien dat je bewoners direct meegenieten. 

Tijdens deze 1-daagse workshop zit je met collega's uit de kleinschalige zorg gezamenlijk aan tafel en ga je direct (praktisch aan de slag). 

Jij kunt hier verandering in brengen. De theorie, vaardigheden en kennis van deze workshop zorgen ervoor dat je jouw doelgroep weer een smaakvolle maaltijd kunt serveren. En niks is dankbaarder om dit voor jouw bewoner te bereiden. Door te leren werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie en deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen, maken we gerechten, die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. Thema's die kort aanbod komen zijn: 

  • Geschiedenis van smaak
  • Smaak een bijzonder geheel; essentie van smaak, smaak en het menselijk lichaam, werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie.
  • Menu-engineering; menu opbouw en menu van de chef, opbouw en ontwikkelen receptuur voor de doelgroep, gebruik van kruiden en specerijen, uitleg over direct toe te passen kruidenmixen, het oprichten van en proeven met het smaakteam.
  • Werken met een smaakhandicaps en eiwitverrijking; gemalen voeding, smaak en geurverlies en reminiscentie effect.
  • Eten en gezondheid; voedingsperikelen, gevarendriehoek vet, suiker en zout

Opzet workshop Smaak en smaakoplossingen

  • De workshops bestaan (behalve de 1e) uit een theoretische kader en praktische toepassing. In het theoretische gedeelte zal o.a. theorie over smaak en smaakoplossingen, het opbouwen van een receptuur en gezonde voeding behandeld worden. Tijdens het praktische gedeelte maken de deelnemers tijdens de workshop individueel gerechtjes klaar. 

Na deze workshop kun je in de praktijk:

  • Werken met smaak en smaakoplossingen rondom doelgroepen voeding
  • Je bent in staat de theorie toe te passen naar je eigen praktijk, de workshops zijn zo ingericht dat je verbinding maakt met je eigen organisatie en er gelijk mee aan de slag kunt.

Hiervoor krijg je:

  • Smaakworkshop incl. heerlijke lunch
  • Cursusmateriaal met informatie en recepturen waardoor je direct aan de slag kunt. 

Kosten

€425,- dit is inclusief lunch, drank en alle ingrediënten, recepturen en cursusmateriaal.

(Alleen bij een deelname van 10 deelnemers (en meer) gaat de workshop door - anders wordt er in gezamenlijkheid een vervolgdag gekozen begin 2020). 

Agenda & programma

De dag wordt verdeeld in een stuk theorie over smaak en smaakoplossingen en de andere helft wordt een praktijk gedeelte waarin we aan de slag gaan met de in de ochtend geleerde theorie.

Datum, locatie en aanmelden*

Datum: woensdag 23 oktober 2019 van 09:30-17:00 uur 

Locatie: De Heeren van Driebergen, Traaij 102A, 3971 GS,  Driebergen-Rijsenburg. Telefoon: 030-8201287

Aanmelden kan via secretariaat@kenniz.nl 

Meer informattie: Erik-Jan biedt ook meerdaagse cursussen aan, voor meer informatie: klik hier. Via KenniZ kunt u korting krijgen, meldt u dan even aan via ons secretariaat. 

* Aanmelden is mogelijk tot 1 oktober 2019 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy