Terug naar overzicht

Deze masterclass is verdeeld in 2 onderdelen. 

Deel 1 - korte digitale sessie over het stroomschema & het kaderen van Vertegenwoordiging > Donderdag 14 mei 13.30 -14.30

Deel 2 - het 'live'-gedeelte wordt verzet een nieuwe datum. Deze volgt zodra er duidelijkheid is rondom de coronasituatie.

Vooral in de kleinschalige (woon)zorg worden zorgorganisaties en zorgverleners steeds vaker geconfronteerd met patiënten of cliënten die hun eigen belangen niet goed meer kunnen behartigen. Hierbij treedt vaak een vertegenwoordiger op namens de patiënt. Dat kan een familielid zijn, iemand die door de patiënt is aangewezen (een gemachtigde) of een door de kantonrechter benoemde mentor, bewindvoerder of curator. In de laatste gevallen is sprake van mentorschap, bewindvoering of curatele.

In de praktijk en uit onderzoek blijkt echter dat vertegenwoordiging kan botsen met goed zorgverlenerschap, waardoor spanningen ontstaan in de zorgrelatie met als gevolg een negatieve invloed op de zorg en behandeling van de patiënt of cliënt. Zo is lang niet altijd duidelijk wat de bevoegdheden van een vertegenwoordiger zijn en aan welke (kwaliteits)eisen een goede vertegenwoordiger moet voldoen. Daarnaast blijken vertegenwoordigers ook bij bewind, curatele en mentorschap in de praktijk in bepaalde gevallen een andere visie over hun taken en bevoegdheden te hebben dan de zorgaanbieder.

Om zorgaanbieders te ondersteunen bij vragen over vertegenwoordiging in de zorg, heeft onze partner Eldermans | Geerts een stroomschema Vertegenwoordiging opgesteld (gratis voor KenniZ leden). In de praktijk blijkt immers dat zorgaanbieders en zorginstellingen steeds vaker knelpunten ervaren in situaties waarin cliënten hun eigen belangen niet goed kunnen behartigen. Denk daarbij aan:

· De vraag wanneer een cliënt wilsonbekwaam is en wie dat vaststelt;

· Er is geen vertegenwoordiger beschikbaar, omdat niemand de patiënt wil of kan vertegenwoordigen;

· De vertegenwoordigers vanuit de familie hebben onderling discussie over behandelbeslissingen of andere aangelegenheden of nemen geen verantwoordelijkheid;

· De wettelijk of familiaire vertegenwoordigers kennen hun taken en bevoegdheden niet voldoende of voeren hun taken niet voldoende uit;

· De vertegenwoordigers nemen beslissingen die in strijd zijn met het belang van de cliënt;

· De vertegenwoordigers leggen de verantwoordelijkheid volledig bij de zorginstelling neer en vinden dat de zorginstelling de belangen van de cliënt maar moet behartigen.

Wat kan de zorgaanbieder of zorginstelling in deze en ander situaties doen? Welke (juridische) mogelijkheden bestaan er? In deze workshop kom je erachter.

Digitaal programma DEEL 1

13.30 - 14.30 Korte sessie door onze experts van Eldermans | Geerts, mr. drs. D.J.C. (Daniël) Post en mr. E.M. (Elize) Breugem. Zij brengen je op de hoogte over het juridisch kader rondom vertegenwoordiging en het bespreken van het stroomschema vertegenwoordiging

14.30 - 15.00 Bespreken vraagstukken

Dagprogramma DEEL 2

12.30 - 13.00 uur: Aanvang en gezamenlijke lunch 

13.00 - 14.30 uur: Plenaire sessie door onze experts van Eldermans | Geerts, mr. drs. D.J.C. (Daniël) Post en mr. E.M. (Elize) Breugem over onder meer actualiteiten rondom vertegenwoordiging.

14.30 - 15.00 uur: Netwerkpauze 

15.00 - 16.30 uur: Interactief centraal bespreken van casuïstiek, mogelijkheid tot het stellen van vragen rondom 'Vertegenwoordiging van bewoners in de kleinschalige zorg'

16.30 uur: Afsluiting 

Tijdens deze Masterclass kan je al je persoonlijke vragen stellen, Daniël Post en Elize Breugem geven de handvatten rondom dit thema. Tevens wordt het Stroomschema Vertegenwoordiging aan de deelnemers ter beschikking gesteld inclusief een toelichting.

daniel post advocaat copy                   elize breugem advocaat 1

 

Datum en locatie 

Datum: Volgt na 6 april 

Locatie: Elderman I Geerts, Driebergseweg 16C te Zeist

KenniZ experts: mr. drs. D.J.C. (Daniël) Post en mr. E.M. (Elize) Breugem, advocaten bij Eldermans | Geerts

Deze Masterclass is speciaal voor zorgondernemers, directieleden, management, locatiemanagers en kwaliteitsmedewerkers die in hun dagelijkse werk te maken hebben met het thema vertegenwoordiging en bijvoorbeeld zorgverleners in de organisatie aansturen op dit thema.

Aanmelden (*) en kosten

Wanneer je je aanmeldt, dan geldt dit voor beide onderdelen.

Aan deze Masterclass zijn kosten verbonden. Als KenniZ lid krijg je korting op deze Masterclass. Per persoon bedraagt deelname 79,00 euro (excl. btw)

Zonder lidmaatschap van KenniZ, betreffen de kosten 129,00 euro (excl. btw) per persoon. 

* De Masterclass gaat door bij minimaal 10 deelnemers. 

Je ontvangt een certificaat van deelname en je ontvangt gratis het Stroomschema 'Vertegenwoordiging' (normaal 125,00 euro) 

Annuleringsbeleid

Kan je toch niet aanwezig zijn, dan graag 24 uur van te voren afmelden. Bij no-show brengen wij bij leden 79,00 euro ex btw pp in rekening en voor niet-leden 129,00 ex btw voor reeds gemaakte eventkosten, organisatie en food waste.
 

Invalid Input
Vul een contactpersoon in
Vul uw organisatie in
Vul een geldig e-mailadres in
Vul een telefoonnummer in
Invalid Input

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Bekijk nog meer voordeel van KenniZ met het Premium Lidmaatschap en sluit je aan.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De KenniZ coöperatie

logo kleemans

logo careportal

logo eldercare

logo westerveld en vossers

Schermafbeelding 2018 06 07 om 13.45.20 copy