Terug naar overzicht
Workshop WZD: 'Vrijheid & Veiligheid' voor de kleinschalige zorg (6)

De Wet zorg en dwang (Wzd) treedt vanaf 1 januari 2020 in werking. Het doel van de wet is veilige en goede zorg aan de cliënt bieden, ook aan mensen die daarover moeilijk zelf kunnen beslissen of niet willen. De kern van de Wet zorg en dwang is 'Nee, tenzij'. 

Vanuit KenniZ willen wij de zorgondernemer optimaal ondersteunen bij de implementatie van het thema: Vrijheid & Veiligheid' met de WZD. Dit doen wij via verschillende mediums. Delen van belangrijke documentatie, handvatten en scholingsmogelijkheden met e-learning in de KenniZ Academy en een fysieke workshop onder leiding van Peter Hoekstra, onze experts Vrijheid en Veiligheid. Zodat jij je optimaal kan voorbereiden op de WZD!  

Doelgroep: Verzorgenden en verpleegkundigen die direct betrokken zijn bij de zorgverlening en leidinggevenden. Ook andere functionarissen die direct betrokken zijn bij zorgverlening aan dementerende mensen zijn welkom.

Deze workshop is geschikt voor directie/management en beleidsmedewerkers die zich ontfermen over de implementatie van de WZD en beleidsvoering rondom 'Veiligheid en Vrijheid. En is alleen beschikbaar voor zorgorganisaties die kleinschalig georganiseerd zijn, op deze wijze streven wij naar een optimale uitwisseling van ervaringen & tips voor deze sector. 

LET OP: ivm het Coronavirus, vragen wij deelnemers die zich niet lekker voelen, hoesten en/of verkouden zijn, niet naar deze sessie te komen. Daarnaast volgen we de richtlijnen van het RIVM (1,5 meter afstand, geen handen schudden).

Dagprogramma

12.30: Aanvang en gezamenlijke lunch 

13.00 – Plenaire sessie door onze expert Peter Hoekstra, waar de handvatten rondom 'Veiligheid & Vrijheid' met WZD centraal staan: 

 • Werken vanuit Vrijheid en Veiligheid
 • Visie ontwikkeling, wat moet erin staan?
 • Alternatieven door creatief te zijn
 • Onvrijwillige zorg 

14.30 - Netwerkpauze 

15.00 - Interactieve rondetafelgesprekken (casuïstiek) rondom 'Vrijheid & Veiligheid' met WZD: 

 1. Leren en verbeteren van elkaars ervaringen
 2. Bewustwording van Vrijheid en Veiligheid en de WZD 
 3. Stappenplan WZD 

16.30 -  Centraal bespreken en terugkoppeling en mogelijkheid tot stellen van vragen

17.00 - Afsluiting 

Tijdens deze workshop kan je al je persoonlijke vragen stellen en geeft Peter de handvatten voor een optimale implementatie van het thema 'Vrijheid en Veiligheid' met de WZD. Tevens ontvang je een concept versie beleid 'Vrijheid en Veiligheid' voor de kleinschalige woonzorghuizen, deze kun je zelf aanvullen vanuit jouw visie en missie. 

Datum en locatie

Datum: Donderdag 26 november 2020 van 12.30-17.00 uur met lunch 

Locatie: volgt

KenniZ expert: Peter Hoekstra , expert thema Vrijheid en Veiligheid en als 'Veroorzaker' bij desamentafel

Aanmelding (*) en kosten

Aan deze workshop zijn kosten verbonden. Als KenniZ lid krijg je korting op deze workshop. Per persoon bedraagt deelname 79,00 euro (excl. btw).

Zonder lidmaatschap van KenniZ, betreffen de kosten 129,00 euro (excl. btw) per persoon. 

* De workshop gaat door bij minimaal 16 deelnemers. 

Je ontvangt een certificaat van deelname.

Annuleringsbeleid

Kan je toch niet aanwezig zijn, dan graag 24 uur van te voren afmelden. Bij no-show brengen wij bij leden 79,00 euro ex btw pp in rekening en voor niet-leden 129,00 ex btw voor reeds gemaakte eventkosten, organisatie en food waste.
 

Invalid Input
Vul een contactpersoon in
Vul uw organisatie in
Vul een geldig e-mailadres in
Vul een telefoonnummer in
Invalid Input
 

Ondersteuning voor de zorgondernemer: 

                                    Handreikingen of tools in ontwikkeling

 • Handreiking/profiel voor de Wzd-functionaris (oplevering in september);
 • Handreiking/profiel zorgverantwoordelijke (oplevering in november);
 • Keuzehulp: ondersteunt zorgorganisatie bij de afweging om de Wzd al dan niet uit te voeren (oplevering in november).

                                    Naslag

 • Algemene informatie. Algemene informatie over de Wet zorg en dwang, de Wet verplichte ggz en Wet forenische zorg vindt je op de website Dwang in de zorg (https://www.dwangindezorg.nl/)
 • Roadmap. Het ministerie van VWS publiceerde een roadmap om het veld te ondersteunen bij de implementatie van de Wet Zorg en Dwang.
 • Toezichtsvisie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De minister stelt dat de IGJ het overgangsjaar gebruikt om ‘lerend toezicht’ te houden en de inspectie heeft bevestigd de Wzd alleen te handhaven als de veiligheid of kwaliteit van zorg in gevaar komt (Roadmap, F). Zie ook de toezichtvisie van de IGJ op de Wet zorg en dwang.
 • Zorg voor beter. Het kennisplein Zorg voor beter van Vilans, biedt een thema over vrijheidsbeperking. Het kennisplein is gericht op professionals in de verpleging, verzorging, zorg thuis en eerstelijn. 
ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel met een KenniZ Premium Lidmaatschap.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.23 copy copy copy

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten