Versoepeling bezoekregeling
Goed nieuws voor de verpleeghuizen, tijdens de persconferentie van 8 maart 2021 gaf Minister Hugo de Jonge het volgende aan: ‘Het aantal besmettingen en de sterfte onder verpleeghuisbewoners neemt fors af. De strategie om de kwetsbare groepen en degenen die voor hen zorgen als eerste te vaccineren, lijkt daarmee de eerste vruchten af te werpen. Hoe hoopvol is het, dat in de verpleeghuizen vanaf heden weer meer bezoek mogelijk is dankzij vaccinatie. Zijn bewoners gevaccineerd, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag en dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. En dat is een eerste stap, volgende stappen werken we uit met de deskundigen.’

De versoepeling van de bezoekregeling verpleeghuizen is toegelicht in de brief aan de Tweede Kamer over de ‘coronamaatregelen 8 maart 2021’ die minister De Jonge eveneens gisteravond heeft verzonden. Het kabinet volgt hiermee het advies van het OMT.

Naleven van de regels 

Het spreekt voor zich dat met deze versoepeling het noodzakelijk blijft de regels voor coronapreventie goed na te leven. Dat betekent:

Geen bezoek van personen met klachten passend bij COVID-19, de bezoeker gebruikt een mondneusmasker en houdt zich aan de 1,5 meter en hygiënemaatregelen. Ook op de kamer van de bewoner blijft dit advies gelden. In de buitenlucht kan het mondneusmasker achterwege blijven wanneer afstand gehouden kan worden. Ook blijft de Handreiking bezoek én sociaal contact van toepassing.

Monitoring versoepeling bezoekregeling

Minister de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg zal weer vragen om de versoepeling van de bezoekregeling te monitoren. Minister De Jonge: ‘De wijze waarop de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg de monitoring eerder hebben gedaan, heeft internationaal de aandacht getrokken. De Academische Werkplaatsen hebben veel verzoeken gehad voor presentaties in andere landen. Nederland wordt gezien als een voorbeeld op het gebied van het monitoren van het weer openen van de verpleeghuizen en de manier waarop inzichten bij het beleid worden betrokken.’

* Lees ook: Monitor bezoekregeling: zoeken naar balans tussen welzijn en preventie 

Verkenning verdere versoepelingen

Ook volgt het kabinet het advies van het OMT als het gaat om de uitvoering van een verkenning van verdere versoepelingen in de langdurige zorg – zowel in instellingen als voor gevaccineerde ouderen die thuis wonen – en onder welke voorwaarden die verantwoord zijn. Naar verwachting is deze verkenning begin april gereed.

* Lees alles over de bezoekregeling en andere coronamaatregelen en het vaccinatiebeleid in de CoronaWegwijzer Verpleeghuiszorg.

De Covid cijfers 
De afname in het aantal locaties met een besmetting zet verder door. Op dit moment is bij 13,3% (338) van de verpleeghuislocaties sprake van een besmetting (in de afgelopen vier weken), een flinke trendbreuk als we deze afzetten tegen het totaal aantal besmettingen in de samenleving. Dit duidt erop dat vaccineren effect heeft. Op basis van de prognose van de GGD GHOR verwachten we aankomende twee weken een verdere daling van het aantal besmettingen in de verpleeghuizen. Het ziekteverzuimcijfer in de sector ligt rond de 9,5% en blijft daarmee hoog. De wijkverpleging is in 13 regio's ‘beheersbaar, maar zorgelijk’. In de 12 andere regio's is de situatie ‘beheersbaar’. Het aantal bezette Covid-bedden in de VVT daalt gestaag, nu tot 560. In verpleeghuizen is de situatie in 15 regio's ‘beheersbaar, maar zorgelijk’ en in 10 regio's in de situatie ‘beheersbaar’.

Melden van vaccinatieberichten
Let op: het RIVM ontvangt nog niet alle vaccinatieberichten van zorgaanbieders.
Er zijn grote verschillen tussen het aantal uitgeleverde vaccinaties (tot voor kort de enige voortgangsindicator) en het aantal vaccinaties dat vanuit de zorgsystemen als toegediend gemeld wordt. Het blijkt dat een groot aantal zorgorganisaties nog helemaal géén vaccinaties meldt. Daarom adviseert KenniZ om zo snel mogelijk te checken hoe dat bij jou zit. 

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De partners van KenniZ

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.46.54

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.50.56

 

 

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.16.51

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 16.49.20

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Logo hd architecten