Actueel

Nieuwe looneis NU’91 voor vvt: 15 procent erbij
NU’91 legt donderdag een tussentijdse extra looneis neer bij ActiZ en Zorgthuisnl van 15 procent. Per 1 juli wil NU’91 10 procent meer loon voor alle 470.000 vvt-werknemers. Op 1 januari 2024 komt daar 5 procent bij. Ook pleit deze bond voor een protocol tegen grensoverschrijdend gedrag.

Verzoek aan minister: ‘Verpleegkundig specialist als Wzd-functionaris’
Verpleegkundig specialisten zijn goed in staat om de rol van Wzd-functionaris te vervullen. Een Wzd-functionaris toetst of een patiënt of cliënt terecht en op een zorgvuldige manier onvrijwillige zorg krijgt.
Lees hier het volledig artikel op de website van Skipr.

Onderbesteding in de huisartsenzorg een groeiend probleem
Ook in 2022 bleef er meer dan 150 miljoen van het beloofde geld voor de huisartsenzorg op de plank liggen. In alle begrotingsplannen belooft de politiek groei voor de huisartsenzorg. In de praktijk merken de huisarts en de patiënt daar weinig van, zegt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

Helder: ‘Subsidie voor bouw verpleegzorgplekken komt eraan’
De subsidieregeling voor de bouw van verpleegzorgplekken komt zeer binnenkort naar buiten. Dat zegt minister Helder (Langdurige zorg) tegen het journalistieke platform Pointer. Ook de kaders moeten er voor de zomer zijn.
Lees hier het volledig artikel op de website van Skipr.

Niet eerder zoveel mensen in laatste levensfase ondersteund door vrijwilligers
De wachtlijst voor een plek in een ouderenzorginstelling voor cliënten met de meest urgente zorgvraag is bijna 60 procent gestegen in een jaar tijd. Vergeleken met twee jaar geleden is de lijst verdubbeld. Dit zijn cliënten die zo snel mogelijk een plek nodig hebben in een zorginstelling, maa

Vitadent onderzoekt het belang van mondzorg onder ouderen en hun toekomst
55-plussers vinden mondzorg belangrijk. De meerderheid poetst minimaal twee keer per dag de tanden en gaat minimaal één keer per jaar naar de tandarts. Een gezond gebit, maar ook de algehele gezondheid zijn daarvoor de belangrijkste redenen. Dat er weinig aandacht is voor mondzorg bij zorgbeh

Wachtlijst ouderenzorg voor meeste urgente gevallen naar nieuw hoogtepunt
De wachtlijst voor een plek in een ouderenzorginstelling voor cliënten met de meest urgente zorgvraag is bijna 60 procent gestegen in een jaar tijd. Vergeleken met twee jaar geleden is de lijst verdubbeld. Dit zijn cliënten die zo snel mogelijk een plek nodig hebben in een zorginstelling, maa

5 mei: de dag van de handhygiëne - Tips en trucs voor schone handen
5 mei 2023 is de Internationale Dag van de Handhygiëne. Voor verpleeghuizen een mooie aanleiding om weer heel bewust even stil te staan bij handhygiëne. Lees de tips en trucs.
Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Misschien is het zelfs wel het belang

Het belang van toegankelijke en geïntegreerde mondzorg
“Vergeet de mond niet”, is het credo van Claar Wierink, tandarts-geriatrie. Een gezond gebit draagt bij aan de kwaliteit van leven voor ouderen. Maar mondzorg is in de zorg vaak onbewust een vergeten onderwerp. Dat moet anders.
Hoe we mondzorg integreren in andere zorgdisciplinesE

Nieuwe ‘Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie’: meer duidelijkheid, minder registraties en net zo veilig
De nieuwe Hygiënecode is uit! Op 1 mei 2023 heeft het Voedingscentrum de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie' gepubliceerd. Met deze nieuwe editie zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de

Zorginstituut eist meetinstrumenten in nieuw kwaliteitskompas
Zorginstituut Nederland (ZiN) geeft de partijen die werken aan het nieuwe kwaliteitskompas meer tijd om een concrete aanpak en afspraken over passende zorg te maken, inclusief meetinstrumenten. Want dat is waar het nu aan ontbreekt, vindt ZiN.
Lees hier het volledig arti

Rutgers: Seksualiteit onvoldoende besproken binnen de zorg
Seksualiteit wordt onvoldoende besproken binnen de huisartsenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdhulp, concludeert expertisecentrum Rutgers in een onderzoek, met mogelijk grote gevolgen. Zo wordt seksueel grensoverschrijdend gedrag te vaak niet gesignaleerd en hangt seksualiteit ook samen met gezon

Gemeenten dreigen met opzeggen Integraal Zorgakkoord
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dreigt de medewerking aan het integraal zorgakkoord (IZA) op te zeggen als het Rijk onvoldoende geld uittrekt voor het sociale domein. Dat schrijft de VNG aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een dreigende greep uit het Gemeentefonds door het ministe

Kabinet ziet af van verplichte meerjarige contracten in de langdurige zorg
Zorgkantoren zijn niet verplicht meerjarige contracten met budgetafspraken af te sluiten met zorgaanbieders. Door die ruimte kunnen zorgkantoren meerjarige contracten inzetten als ‘sturingsinstrumenten’ in de langdurige zorg.
Lees hier het volledig artikel op de webs

PGB blijft langer geldig
Mensen die hun zorg hebben geregeld via een persoonsgebonden budget (pgb) hoeven hiervoor binnenkort niet meer elke twee jaar een nieuwe toekenning te regelen.
Wijkverpleegkundigen kunnen straks een indicatie voor deze pgb-zorg tot maximaal vijf jaar regelen. Voorwaarde

Overheidsbijdrage zorgsalarissen naar vier miljard in 2024
In 2024 is er 4 miljard euro beschikbaar voor de OVA-ruimte bij de huidige ramingen, schrijft minister Conny Helder. Voor 2023 gaat het om een bedrag van 3 miljard euro. Zij benadrukt opnieuw het standpunt van VWS dat het aan werkgevers en werknemers is om loonafspraken te maken.

De zes voornaamste motieven voor aanvraag PGB in 2021
CZ zorgkantoor ziet een stijging in het aantal aanvragen voor een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz).
Lees hier het volledig artikel op de website van Skipr.

Meer euthanasie bij dementie en ouderdomsklachten
Euthanasie wordt steeds vaker verleend bij dementie en een stapeling van ouderdomsklachten. Het totaal aantal euthanasiemeldingen is in 2022 verder gestegen van 7666 naar 8720. Dit is een toename van 13,7 procent, een grotere stijging dan het jaar ervoor (10,5 procent).

Minister Helder introduceert passende zorg in de Wlz
Vergroting van kennis bij medewerkers in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz moet leiden tot goed onderbouwde zorginterventies. Verouderde zorginterventies kunnen zo worden geschrapt.
Lees hier het volledig artikel op de website van Skipr.

NZa: ‘Verplicht zorgaanbieders om integrale ouderenzorg regionaal te organiseren’
De langverwachte domeinoverstijgende betaaltitel komt eraan. Hieraan koppelt de NZa de verplichting voor alle zorgaanbieders om samen te gaan werken rond kwetsbare zorg aan ouderen.
Lees hier het volledig artikel op de website van Skipr.

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?
Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.
De business partners van KenniZ